eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az MNB javaslatának elveivel egyetértenek a bankok, a mértékeivel azonban nem

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint szűkíti a piacot és tovább mélyítheti a recessziót a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslat. Papp Edit az InfoRádiónak elmondta: ha a rendelet a most ismertetett tervezet alapján készül el, akkor jelentősen visszaeshet a lakossági hitelezés, és kevesebben juthatnak lakáshitelhez.

Vissza kell szerezni, illetve meg kell erősíteni az ügyfelek bankokba vetett bizalmát, ennek elősegítése a Magyar Bakszövetség új vezetésének legfontosabb feladata - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Erste Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a szövetség új elnökségének tagja. Hozzáette: a pénzügyi közvetítőrendszer a gazdaság egyik legfontosabb pillére, amely a bizalomra épül.

Papp Edit szerint az elmúlt egy évben a válság hatására a bankszektorban olyan kérdések kerültek előtérbe, amelyekkel korábban nem kellett különösebben foglalkozni, ilyen a likviditás vagy a bankok közötti hitelezés limitálása. A megváltozott körülményekre a szabályzóknak is reagálniuk kell - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire megosztott a bankszakma, az Erste Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Bankszövetségnek 46 tagja van, természetes tehát, hogy eltér a véleményük, mások az érdekeik, a szempontjaik. Ahhoz azonban, hogy meg lehessen teremteni az új, az ügyfelekre fókuszáló működési környezetet, meg kell találni azokat a pontokat, amelyekben egyet tudnak érteni - hangsúlyozta.

Papp Edit az egyetértés példájaként említette a bankok magatartáskódexét, amely szerinte olyan tartalmú dokumentum, amely mögé fel tudnak sorakozni a pénzintézetek, a szabályozó hatóságok és a kormány is.

Túlzott mértékek

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint szűkíti a piacot és tovább mélyítheti a recessziót a jegybank által kidolgozott, a devizahitelezés korlátozásáról szóló javaslat. Papp Edit szerint, ha a rendelet a most ismertetett tervezet alapján készül el, akkor jelentősen visszaeshet a lakossági hitelezés, és kevesebben juthatnak lakáshitelhez.

Hozzátette: bankjuk számítása szerint, ha a tervezet januárban életbe lépett volna, ügyfeleik 70-80 százaléka nem kaphatott volna hitelt. Megjegyezte: megvan a veszélye annak, hogy ha az emberek a továbbiakban nem vehetnek fel jelzálogkölcsönt, az uzsorahitelt, vagy a külföldi hitellehetőségeket veszik igénybe.

Papp Edit hangsúlyozta: egyetértenek a Magyar Nemzeti Bankkal a javaslat alapelveiben, a tervezetben foglalt mértékekkel azonban nem.

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint jelenlegi formájában bevezethetetlen, amíg nem készül el a pozitív adóslista, mivel a bankok egyelőre nem tudják ellenőrizni, hogy a hozzájuk hitelkérelemmel fordulóknak van-e kölcsönük más pénzintézetnél.

Papp Edit abban bízik, hogy újrakezdődnek a Magyar Nemzeti Bankkal a témában korábban megszakadt tárgyalások, és közösen sikerül olyan megoldást találni, amivel stabilabb piac teremthető meg, a hitelezés azonban csak annyiban szűkül, amennyiben szükségszerű, vagyis csak azok nem kaphatnak kölcsönt, akik nem is tudnák visszafizetni azt.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×