eur:
388
usd:
360.1
bux:
68999.53
2024. május 9. csütörtök Gergely

Több mint 1 milliárd eurót követelhetnek a Hypo Real Estate bukásának károsultjai

Egymilliárd eurónál is nagyobb kártérítést követelhetnek a német Hypo Real Estate (HRE) részvényesei a pénzügyi válságban tavaly hajszál híján csődbe ment jelzáloghitelezőtől.

Vasárnapi német sajtójelentések szerint mostanáig összesen 250 millió euró kártérítést követelnek a banktól, a jövő héten pedig a müncheni tartományi bíróságon megkezdődik az eddigi legnagyobb eljárás a HRE ellen. Ebben további 200 millió eurót követel több intézményi befektető, köztük a J.C. Flowers & Co LLC amerikai társaság, amely szakértők szerint egyedül is követelhetne akár egymilliárd eurót.

A befektetők álláspontja szerint a bank vezetése rendszerszerűen félretájékoztatta őket a pénzintézet helyzetéről, és eltussolta az amerikai ingatlanpiacon végzett ügyletekből keletkezett veszteségeket.

Egy korábbi bírósági döntés alapján a 2007 november vége és 2008. január 15. között vásárolt HRE-részvények esetében a siker esélyével pereskedhetnek a részvénytulajdonosok. A bíróság szerint valószínű, hogy a jelzett időszakban a menedzsment tudta, hogy komoly nehézségek következnek az amerikai pénzügyi válság miatt, a befektetőket azonban csak 2008 január 15-én értesítették, hogy 390 millió euró leírására kényszerül a pénzintézet. A bejelentést követő napon 37 százalékot veszített értékéből az akkor még a DAX-ban, a vezető frankfurti tőzsdeindexben szereplő cég részvénye.

A HRE azután egyre inkább megroggyant. A német kormány tavaly szeptember óta mintegy 102 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a felszínen, és végül a részvények többségének a felvásárlásával gyakorlatilag államosította. Idén július elején kiderült egy nyilvánosságra került jegyzőkönyvből, hogy a német központi bank, a kormány és a legnagyobb pénzintézetek - például a Deutsche Bank és a Commerzbank - vezetői egyaránt attól tartottak, hogy az amerikainál is súlyosabb pénzügyi válság keletkezik, ha nem mentik meg a bajba jutott jelzáloghitelező céget.

Címlapról ajánljuk
Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×