eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Nem tart attól a Főtáv, hogy sokan leválnak a távfűtésről

A Főtáv Zrt. tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, amely szerint alkotmányellenes a távhőszolgáltatásról való leválás korlátozása. A cég vezérigazgatója az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy nem tart attól, hogy tömegesen lépnek ki a fogyasztók Főtávtól.

A cég az Alkotmánybíróság döntése után is vállalja a fogyasztókért zajló versenyt, és mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebben lépjenek ki a tendszerből - mondta az InfoRádiónak Kovács Lajos, a cég vezérigazgatója.

A fővárosi rendeletből egy bekezdést ki kell venni, amely arról szól, hogy csak úgy lehet leválni a távfűtésről, hogy az ne járjon helyi emisszió-növekedéssel. Ezt találta alkotmányellenesnek a bíróság.

Kovács Lajos hangsúlyozta: a szolgáltatás árának csökkenése és a váltás nagy költségei miatt nem tart attól, hogy tömegével lépnének ki Főtávtól a fogyasztók.

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke azt mondta az InfoRádiónak, hogy a testület megalapozottnak találta az eljárást kezdeményező közigazgatási hivatal véleményét, amely szerint a távhő-szolgáltatási törvény alapján az önkormányzat nem írhatja elő, milyen fűtési rendszerrel váltható fel a távhőszolgáltatás.

Többszörösen is probléma van a szabályozással. Egyfelől ellentétes a távhőszolgáltatással kapcsolatos törvénnyel, másrészt az, hogy a kormányrendeletből nem következnek önkormányzati feladatok - fogalmazott.

A Főtáv Zrt. vezérigazgatója arról is beszélt: a jelenlegi piaci körülményeknek köszönhetően várhatóan olcsóbb lesz a szolgáltatásuk. "A gázpiac helyzetét figyelembe véve úgy látjuk, hogy 2010 január 1-ig nem beszélhetünk díjemelésről. A trendeket figyelve azt látjuk, hogy csökken a gáz ára, mi ezt továbbadjuk a fogyasztóknak, és ennyivel csökken a gáz ára" - jelentette ki.

Kovács Lajos hozzátette: az Öko-plusz programba belépők akár 17 százalékot is megtakaríthatnak, eddig mintegy 22 ezer lakás lépett a programba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Biden egy „mémguru” bevetésével célozná meg a fiatalabb szavazókat

Ahogy forrósodik az amerikai elnökválasztási kampány, Joe Biden is felgyűri az ingujját és olyan módszerekhez folyamodik, amelyeket eddig nem társítottak hozzá. Biden is be akar szállni a mém-háborúba és az ellenfelet (azaz Donald Trumpot) cikiző montázsokkal próbálja maga mellé állítani a fiatalabb nemzedékek eddig apolitikus tagjait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×