eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Bogsch: Nemzetgazdasági érdek az állami résztulajdon a Richterben

A Richter vezérigazgatója reméli, hogy a parlament megszavazza azt a törvényjavaslatot, amellyel a gyógyszeripari cég 25 százaléka tartós állami tulajdonba kerül. Bogsch Erik szerint ez nemzetgazdasági érdek, mivel a Richter stratégiai vállalat.

Az állam 2004 őszén indított ötéves kötvényprogramot, amelynek fedezete a Richter Gedeon Nyrt.-ben lévő 25 százalékos részesedése volt. A parlament ennek lejárta után, szeptemberben dönthet arról, hogy az állam visszavásárolja-e a kötvényeket. Ha nem, azok tulajdonosainak részvényeket adhat a gyógyszercég.

A Richter vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: reméli, hogy a parlament a visszavásárlás mellett dönt majd. Bogsch Erik szerint ez nemzetgazdasági érdek, hiszen a Richter stratégiai vállalat, Magyarországon a legtöbbet költi kutatás-fejlesztésre, ráadásul kiemeltnek nyilvánított iparágban tevékenykedik.

A kötvényprogram - amelynek értéke 700 millió euró - az állam számára kedvezményes hitelkonstrukció volt - magyarázta a vezérigazgató. Megjegyezte: úgy tudják, hogy a visszavásárláshoz szükséges pénz rendelkezésre áll.

Növekvő nyereség

Az első negyedévben 21,53 milliárd forint adózott nyereséget ért el a Richter Gedeon Nyrt., 103,3 százalékkal többet, mint 2008 első negyedévében, döntően az árfolyamnyereségnek köszönhetően.

A gazdasági válság a Richter piacainak döntő többségén éreztette hatását: Euróban számolva a belföldi forgalom lényegében stagnált, csak az Egyesült Államok piacán sikerült növekedést elérni. Ott az értékesítés megduplázódott, 103,6 százalékkal 22,4 millió euróra nőtt.

A nyereség növekedése döntően a forintárfolyam gyengülésének köszönhető - közölte a cég vezérigazgatója, aki az év egészében az árbevétel és a forgalom csökkenésével számol.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×