eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Paksi bővítés: jó üzlet vagy jelentős kockázat?

Hétfőn szavaz a parlament arról a határozati javaslatról, amely felhatalmazást ad a paksi atomerőmű bővítésének előkészítésére. A Force Motrice energiaipari tanácsadó cég partnere, Felsmann Balázs azt mondta: Magyarországnak energiaellátás szempontjából nincs szüksége Paks bővítésére, ugyanakkor az MTA Energetikai Bizottságának elnöke szerint az ország energiaellátása hosszú távon igényli az atomerőmű bővítését. Aszódi Attila kiemelte: szükséges a parlament döntése ahhoz, hogy előkészítsék a paksi bővítést, de ez még nem jelent zöld lámpát a beruházáshoz.

Hétfőn szavaz a parlament arról az országgyűlési határozati javaslatról, amely hozzájárulást ad új atomerőművi blokk, vagy blokkok telepítésének előkészítéséhez a paksi atomerőmű telephelyén - közölte Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Drága lenne az áram?

A Force Motrice energiaipari tanácsadó cég tanulmánya szerint az országgyűlésnek meg kellene fontolnia a döntést a bővítésről, mert a mostani termelői áramárnál 80-90 százalékkal magasabb induló áron kellene értékesíteni a termelt áramot. A cég partnere és az elemzés szerzője, Felsmann Balázs az InfoRádiónak azt mondta: bár alacsonyak a fűtőanyag-költségek, de az elemzést ki kell terjeszteni arra, hogy az atomerőmű létesítése összehasonlíthatatlanul drágább, mint más technológiával épülő erőműveké, és ennek a kettőnek az egyensúlyaként kell elemezni a várható induló árat.

A gazdasági tárca volt államtitkára szerint a drasztikus eltérés oka, hogy az 1500-2000 milliárd forintra becsült beruházás jelentős kockázatokat és finanszírozási terhet jelent az új atomerőmű tulajdonosai és beruházási hitelezői számára.

Felsmann Balázs azt mondta: nincs szükség új parlamenti határozatra ahhoz, hogy folytatódjon annak elemzése, indokolt-e Magyarországnak bővítenie a nukleáris energia részarányát a hazai energiatermelésen belül, mivel egy 2008-as határozatban a parlament már felhatalmazta a kormányt, hogy "kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé."

A cég partnere kiemelte: Magyarországnak energiaellátás szempontjából nincs szüksége Paks bővítésére a következő 20 évben. Elöregedett a magyarországi erőművi park és komoly gondok vannak az elsődlegesen fosszilis erőművek hatásfokával, de a paksi és a mátrai erőművön kívül a többi ciklikusan ingadozó termeléssel vesz részt a rendszerben. Ezek kiváltására olyan technológia kell, amely könnyen szabályozható a kereslet ingadozásainak megfelelően, ez pedig az atomenergiára nem igaz - fejtette ki.

Az ország igényli a bővítést

Nem ért egyet a tanulmány megállapításaival az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila az InfoRádiónak azt mondta, a cég 30 éves üzleti modellel számolt, ám a harmadik generációs reaktorok üzemideje 60 év. Ezt, valamint 16-22 éves megtérülési időt figyelembe véve Paks bővítése jó üzlet és lehetőség - tette hozzá.

Aszódi Attila szerint az ország energiaellátása hosszú távon igényli az atomerőmű bővítését. Az igaz, hogy 2008 utolsó negyedévében csökkent a villamosenergia-igény a válság miatt, és a következő 2-3 évben is erre lehet számítani, de erre nem lehet arra alapozni, mivek az atomerőmű bővítésének előkészítése és megvalósítása 10-12 év.

Az MTA Energetikai Bizottságának elnöke beszélt arról is, hogy szükséges az országgyűlés hétfői döntése ahhoz, hogy előkészítsék a paksi bővítést, ugyanis az atomtörvény előírja, hogy új nukleáris létesítmény építésének előkészítéséhez a parlament elvi hozzájárulása szükséges. A döntés nélkül nem lehet továbblépni, mivel a tender kiírásához és a vizsgálatokat lefolytatásához is szükséges, ám ez még nem jelent zöld lámpát a beruházáshoz.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×