eur:
388.49
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Magyarországgal indult a reggel a CNBC-n: "a kormánynak nincs sok lehetősége"

A legutóbbi magyar gazdaságpolitikai fejleményekkel - a hétfői kamatdöntéssel és a miniszterelnök lemondásával - foglalkozott ismét a CNBC amerikai hírcsatorna. A kedd reggeli műsor vendége Bartosz Pawlowski, a TD Securities londoni elemzője volt, aki szerint a magánszektor adósságának magas devizaaránya komoly problémákkal járhat a bankrendszer számára. Az elemző úgy véli, hogy Magyarország mindig is nagyon aktív volt annak érdekében, hogy külső segítséget kapjon és a következő 12 hónapban biztosítva van fizetőképessége.

Bartosz Pawlowski, a TD Securities szakértője úgy véli, hogy elsősorban a helyi bankok szenvedhetnek a devizaadósok kockázatától, de a nyugati anyabankokról sem szabad megfeledkezni.

Műsorvezetői kérdésre Pawlowski kifejtette, hogy Magyarország az elmúlt időszakban igen aktívnak bizonyult a külső segítség keresésében, és a következő egy évre biztosítva van fizetőképessége. A legfontosabb kérdés azonban, hogy mi történik, ha a válság tovább tart, akkor ugyanis még több pénzre lehet szüksége az országnak.

A TD Securities londoni elemzője a CNBC-n kiemelte, hogy a magyar gazdaság legalább 5 százalékos recessziót kell elviseljen, ebben a helyzetben pedig el kell magyarázni az embereknek, hogy a legfontosabb feladat a költségvetési kiadások csökkentése. A kormányzatnak nincs sok lehetősége, el kell indítania a szükséges strukturális reformokat - húzta alá Bartosz Pawlowski.
A műsorvezető ezután azt a kérdést firtatta, hogy miért mentik ki a külföldi segítségből a magyar fogyasztókat, ha azok a jövőben is devizában veszik majd fel adósságukat és így maradnak a kockázatok is.

Bartosz Pawlowski erre úgy reagált, hogy a világon mindenhol fel lehetne tenni ezt a kérdést a "kimentések" kapcsán. Meglátása szerint a legfontosabb az, hogy rövid távon likviditást biztosítottak az országnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×