eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

MasterCard bankkártyája van? Ausztriában nem mindenhol fizethet vele

Néhány ausztriai üzletben nem lehet MasterCard típusú bankkártyával fizetni, mivel azokat hitelkártyának és nem betéti kártyának minősítik. A MasterCard Europe regionális igazgatója az InfoRádiónak elmondta: a hitelkártyák használata drágább a kereskedőnek, ráadásul Nyugat-Európában hagyományosan a Maestrót tekintik betéti kártyának, nem a MasterCardot. Gauder Milán hozzátette: uniós előírás szerint ennek a különbségtételnek 2011-ig meg kell szűnnie.

A kilencvenes években hitelkártyák még nem voltak forgalomban Magyarországon, ezért a bankok a nemzetközi MasterCard és a dombornyomott Visa kártyákat betéti (debit) kártyaként bocsátották ki. Ez - néhány közép-európai államon kívül - máshol nem volt jellemző, éppen ezért ezeket az eszközöket külföldön általában hitelkártyának nézik - mondta az InfoRádiónak a MasterCard Europe regionális igazgatója.

A bankkártyák Nyugat-Európában már a hatvanas-hetvenes években elterjedtek, az uniós tagállamok gazdasága azonban akkor még nem forrott össze, így az egyes országok bankjai saját fizetési rendszert alakítottak ki. A kilencvenes években ezeket kötötték össze és vonták egy logó alá. Ezért fordulhat elő, hogy például Ausztriában a hitelkártyát, azaz a MasterCardot nem fogadják el - magyarázta Gauder Milán.

A szakértő éppen ezért azt javasolja - főleg az Ausztriába és Németországba készülőknek -, hogy vigyenek magukkal Maestro kártyát, ami arrafelé hagyományosan a betéti kártya. Egyes üzletekben azért nem fogadják el a hitelkártyákat, mert többe kerül a tranzakció - jegyezte meg.

Az Európai Unió 2010 végéig adott időt a kártyatípusok egységesítésére, így 2011. január elsejétől a nemzetközi kártyákat mindenhol el kell majd fogadni - mondta a MasterCard Europe regionális igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×