eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Állami támogatás az új autót vásárlóknak?

A személygépkocsi-vásárlások állami támogatását kezdeményezi három szakmai szervezet, amelyek már januárban benyújtották javaslataikat a kormánynak, ám az indítványt akkor nem támogatta a kabinet. A támogatás a legfeljebb 1600 köbcentiméteres, kis fogyasztású, környezetbarát modellek vásárlására vonatkozna, ám 20-25 százalékkal növelné a keresletet.

Az új autó vásárlására készülők állami támogatását javasolja a kormánynak a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz), a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Magyar Lízingszövetség - írja a Napi Gazdaság. A három szakmai szervezet januárban már benyújtotta az erről szóló tervezetet, ám akkor a hatalmas kereskedői kedvezményekre hivatkozva az indítványt még nem támogatta a kabinet - mondta Gablini Gábor, a Gémosz elnöke.

A jelentős - januárban 50, februárban pedig 48 százalékos - forgalomcsökkenés azonban már az adóbevételek apadásában is megmutatkozik, ráadásul rövidesen elfogynak az olcsóbb, 240-250 forintos euróért importált készletek, ami komoly áremelkedést eredményezhet, így nem lenne meglepő, ha a kormány valóban bevezetné a konkrét anyagi támogatást jelentő vásárlásösztönzési intézkedést - fogalmazott Gablini Gábor.

A szakmai szervezetek és a kormány tárgyalnak a konkrét lehetőségekről.

A Gémosz elnöke szerint a befektetett források többszörösen megtérülnének, az intézkedés pedig nemcsak a piacnak tenne jót, de a környezetvédelem ügyét is szolgálná: a javaslat szerint ugyanis a támogatás csak a legfeljebb 1600 köbcentiméteres, kis fogyasztású, környezetbarát modellek vásárlására vonatkozna.

A vásárlásösztönző programot már több európai országban bevezették, Németországban ennek hatására az utóbbi időben 20 százalékkal több autót adtak el. Az egyes országokban az egy vásárlásra jutó támogatás 1000-2500 euró között mozog, a javaslat szerint annak nagyságrendje igazodna a külföldi gyakorlathoz - mondta Gablini Gábor.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×