eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Simor: Likviditási problémákat okozhat a forint gyengélkedése

Hosszú távon veszélyeztetheti a pénzügyi rendszert a túl gyenge forint, ezért is jelentett be több intézkedést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa vasárnapi rendkívüli ülésén - mondta a szervezet elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Simor András hozzátette: mivel az árfolyamot alapvetően a makrogazdasági folyamatok határozzák meg, a forintnak jelentős segítséget csak a nagyobb lélegzetű kormányzati programok jelenthetnek.

Likviditási problémákat, a devizahitelek bedőlése miatt pedig veszteségeket okozhat a bankrendszernek a forint gyenge árfolyama hosszú távon - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

A jegybank mindent megtett a devizahitelezés ellen, amit lehetett, a piac azonban nem törődött a figyelmeztetéseivel - közölte Simor András. Hozzátette: utólag maga is úgy gondolja, talán hangosabban kellett volna felhívni a figyelmet a veszélyekre, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a piac nyitottsága miatt jegybanki eszközökkel a devizahitelezést nem lehet korlátozni.

Simor András szerint fel kellene gyorsítani az eurócsatlakozást, ám ehhez az kell, hogy a kormány - amely bár tavaly óta sok mindent tett -, megtegye a további szükséges lépéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×