eur:
389.04
usd:
361.18
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Simor: több eszközt vet be az MNB a forint stabilitásáért

Több eszközzel egyszerre próbálja a forint stabilitását megteremteni a Magyar Nemzeti Bank: rövidlejáratú eurót bocsát a pénzintézetek rendelkezésére, megpróbálja ezek használatára ösztönözni a bankokat, valamint eurót ad el és forintot vásárol a piacon - jelentette ki a jegybank elnöke hétfőn az MR1-Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Kész a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására a monetáris tanács a forintárfolyam gyengülésének megállítása érdekében - mondta Simor András.

Arra a kérdésre, hogy szóba jöhet-e a kamatemelés, azt válaszolta: "a monetáris eszköztárnak a kamat is része". A jegybank elnöke elmondta, túlzottnak tartják a magyar gazdaság fundamentumaihoz képest azt a leértékelődési nyomást, amely az elmúlt héten kialakult.

Annak ellenére történik ez, hogy az elmúlt hónapokban megindult a magyar gazdaság alkalmazkodása az új világgazdasági helyzethez és újra elkezdtek növekedni a belföldi megtakarítások. Ez egy szigorú költségvetési politika mellett jelentősen javíthatja az ország külső egyensúlyát - mutatott rá Simor András.

A monetáris tanács március 6-án és 8-án tartott rendkívüli ülést, amelyen áttekintette a legfrissebb pénz- és tőkepiaci folyamatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×