eur:
388.83
usd:
361.83
bux:
68611.62
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány: Még mélyebb és átfogóbb reformokra készülünk

Szeptember végéig el kell fogadni egy hivatalos menetrendet az euró bevezetésére. Magyarországnak ehhez tartania kell magát - jelentette be a miniszterelnök, az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén. Gyurcsány Ferenc szerint határozottabb és mélyebb változtatásra van lehetősége a kormánynak a két hete bejelentetteknél.

Szeptember végéig ki kell alakítani egy hivatalos és hiteles menetrendet az euró bevezetéséről, amelyhez Magyarországnak a jövőben tartania kell magát - jelentette be a miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén. Gyurcsány Ferenc szerint meg kell teremteni a feltételét annak, hogy az ország még ebben az évben csatlakozni tudjon az euró előszobájának nevezett ERM-II árfolyamrendszerhez. Gyurcsány Ferenc elmondta: ez alkalmazkodást igénylő lépések sorozatát igényli.

A kormányfő a válságkezelésről és a szükséges lépésekről tartott konzultáción kompromisszumot ajánlott a munkavállalóknak az adómentes juttatások megadóztatásának kérdésében. Szerinte a munkavállalóknak el kell fogadniuk, hogy az adókedvezmények jelenlegi körét szűkítik, cserébe az üdülési csekkek, illetve az étkezési utalványok adómentessége megmaradna.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány az elmúlt hetekben folytatott viták alapján még mélyebb és még átfogóbb reformokra tesz javaslatot jövő héten a parlamentben. Gyurcsány Ferenc bízik abban, hogy amennyiben jövő hét végéig sikerül a parlament elé terjeszteni az adó- és nyugdíjrendszert érintő változtatásokat, akkor azok első csoportja július elsejétől életbe léphet.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az OÉT munkavállalói oldala elfogadhatatlannak tartja a munkavállalói terhek növelését, és elutasítják az eddig adómentes juttatások megadóztatását.

Borsik János hozzátette: a szövetség egy sorrendet állított fel arról, hogy melyik juttatást kell meghagyni adómentesnek. Első helyen az étkezési utalvány áll, hiszen ez közvetlenül kapcsolódik a munkavégzéshez, a második helyen pedig az üdülési csekk van. Ez utóbbiról azonban úgy véli: túlterjeszkedett önmagán, ezért érdemes arról tárgyalni, hogy az üdülési utalványok felhasználói körében határt kellene húzni.

Borsik János szerint a kormánnyal való tárgyalásokon készek a kompromisszumra, és számít arra, hogy lesz egy-két olyan fájdalmas lépés, amelynél kevés az igen és a nem. Elmondta azt is: nagyobb gazdasági visszaesésnél számítanak újabb megszorító intézkedésekre, de akkor a kérdés már az lesz, hogy hol van az a tűréshatár a társadalom, a munkavállalók és a szakszervezetek részéről, amikor már tiltakozással fejezik ki elégedetlenségüket. Arról, hogy ez sztrájkot vagy tüntetést jelentene, nem beszélt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×