eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szerény emelkedés Tokióban, vegyes tőzsdezárás New Yorkban

A tokiói értéktőzsde fő mutatója csütörtökön szerényen emelkedett, miután előző nap négyhavi mélységbe süllyedt. A vezető New York-i tőzsdemutatók vegyesen zártak, minimális volt az elmozdulás az előző naphoz képest.

A tokiói tőzsde kis javulást támogatta a gyengébb jen, a központi bank bejelentése arról, hogy egybillió jen erejéig vásárol rövid lejáratú vállalati kötvényeket, továbbá a kínai kormány elhatározása, hogy bővíti a gazdaságélénkítő programjába bevont ágazatok számát. Mindez főleg a nagy exportőrök és a fejlett technológiai cégek részvényeinek kedvezett Tokióban.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 23,21 pontos, 0,31 százalékos nyereséggel 7557,65 ponton zárt, 14,69 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi Hang Seng mutató 0,41 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi 0,45 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 0,70 százalékos nyereségben volt az előző záróhoz képest.

Vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók szerdán, minimális volt az elmozdulás az előző naphoz képest. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,2 százalék (2,69 pont) csökkenéssel 1467,97 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 0,04 százalék (3,03 pont) emelkedéssel 7555,63 ponton zárt.

A kereskedők azt mondták, hogy a befektetők a keddi, három hónapos mélypontra történt zuhanás után egyre több részvényt vélnek immár olyan olcsónak, hogy megkezdjék óvatos felvásárlásukat. Ez ugyanakkor nem jelent irányváltást. Egyelőre csak rövid távú piaci reflexek léptek működésbe: elértéktelenedési helyzetben szinte törvényszerű a korrekciós fellendülés.

Történelmi mélyponton a lakásépítési kedv

Szerdán jelentették be, hogy az Egyesült Államokban, januárban olyan kevés lakásépítés kezdődött, mint még soha a statisztika történetében. Januárban éves szintre számítva 466 ezer lakóingatlan építése kezdődött el, 16,8 százalékkal kevesebb, mint decemberben. Ilyen kevés építkezés még sosem kezdődött egyetlen hónapban e statisztikai gyűjtés 1959-es kezdete óta, és a visszaesés a 1994. január óta a legnagyobb arányú volt. Januárban hetedik hónapja tartott a meredek csökkenés.

Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette: kormánya 275 milliárd dollárt fordít a jelzáloghitel-válság megoldására, annak megakadályozására, hogy további több millió amerikai veszítse el házát. Obama terve az elképzelések szerint 9 millió családot húz ki a bajból.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelentősen rontott az amerikai gazdaság idei alakulásával kapcsolatos előrejelzésén. Egyben a munkanélküliek számának a növekedésével számol. A Fed most úgy véli, hogy az amerikai gazdaság 0,5-1,3 százalékkal hanyatlik az idén. Októberben még derűlátóbb volt, akkor a GDP alakulását 0,2 százalék csökkenés és 1,1 százalékos növekedés közé tette.

A jegybank szerint az idei visszaesés után jövőre 2,5-3,3 százalékkal nő a gazdaság, majd 2011-ben 3,8-5,0 százalékkal bővül. A bank legújabb becslése szerint 2009-ben a munkanélküliségi ráta akár 8,8 százalékra is nőhet. Októberben még 7,1-7,6 százalékos idei munkanélküliséggel számolt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×