eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Perelhetnek a gázválság miatt

Amint véget ér a válság, a mérnökök pihennek, és munkába állnak az ügyvédek - mondta az InfoRádiónak az E.ON magyar leányvállalatának szóvivője. A cég vizsgálja, ki milyen mértékben felelős a válságért, de a jelenlegi helyzethez hasonlóval még ők sem találkoztak.

Komoly válság alakult ki több olyan kelet-európai országban, ahol az E.ON is jelen van - mondta az InfoRádiónak Kutas István, az energiaipari cég magyarországi leányvállalatának szóvivője.

A cég munkatársai pillanatnyilag a válság kezelésével vannak elfoglalva, azon dolgoznak, hogy elég gázt tudjanak biztosítani érdekeltségeik, partnereik ellátásához.

A szóvivő szerint csak a gázellátási krízis megoldása után kerülhet sor a jogi lehetőségek vizsgálatára. Úgy fogalmazott: "amint véget ér a válság, a mérnökök pihennek, és munkába állnak az ügyvédek".

Az E.ON kereskedőként főként a termelőkkel, így a Gazprommal áll szerződésben, de ki kell bogozni, milyen mértékű a kereskedő, termelő, szállító cégek felelőssége a válság létrejöttében - tette hozzá.

A helyzetet nehezíti, hogy a mostanihoz hasonló ellátási zavarra még nem volt példa, ezért jogilag teljesen új alapokon álló döntéseket kell hozniuk.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az E.ON Ruhrgas megduplázta magyarországi szállításait: csütörtökön 4 millió köbméter gáz érkezett Ausztria felől. Az energiaipari nagyvállalat vezetése arról is határozott, hogy a válságot leginkább megszenvedő Szerbiának napi 2,7 millió köbméter gázt szállít.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×