eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lehet, hogy kevesebb gáz érkezik majd Oroszországból

Amennyiben Oroszország és Ukrajna nem tud megegyezni a gázszállításról, elképzelhető, hogy a két évvel ezelőtti esethez hasonlóan kevesebb földgáz fog Magyarországra érkezni január elsejétől - mondta el az E.ON Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője. Kutas István hozzátette: a kieső mennyiséget a föld alatti gáztárolókból fogják pótolni.

Informális figyelmeztetést kaptunk az orosz féltől, hogy korlátozásokat vezethetnek be a gázszolgáltatásban a Kijev és Moszkva között zajló földgázvita miatt - nyilatkozta az InfoRádiónak Kutas István, az E.ON Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője. Mint figyelmeztetett, elképzelhető, hogy mint két évvel ezelőtt, elzárják a gázcsapokat.

Eddig az oroszok az ilyen vitákat úgy intézték, hogy betöltötték a vezetékrendszerbe a Magyarországnak és a nyugat-európai országoknak szánt gázt, de az ukránokét nem. Idén tavasszal az "adagunk" maradéktalanul megérkezett, de volt, hogy nem jutott el a célig, mert az ukránok állítólag kivettek a tranzitgázból - fejtette ki Kutas István.

Lehet, hogy kevesebb gáz érkezik hazánkba, de ez elképzelhetetlen, hogy kelet felől egyáltalán ne jöjjön földgáz, hiszen akkor tönkremenne a csőrendszer. Az időjárási körülmények viszont eddig segítettek minket, mivel jóval kevesebb gáz fogyott, mint általában az évnek ebben az időszakában, azaz több gáz van a tárolókban - mutatott rá a kommunikációs igazgató.

Gáztározók tekintetében szerencsés helyzetben vagyunk, 3,8 milliárd köbméter a tározókapacitásunk, ebből naponta maximum ötvenmillió köbméter földgázt tudunk kivenni. Ez a csúcskapacitásunk, ami egy hideg téli napon az ország felének az ellátására elég. A tárolóink ráadásul jelenleg 90 százalékos telítettségűek.

Szavai szerint az utóbbi időben az enyhe időjárás miatt főként importból láttuk el az országot. Ugyanakkor fel vagyunk készülve a hidegre és arra is, hogy elhúzódik az ukrán-orosz válság. Készleteink több hónapra elegendőek, a fő kérdés az, hogy naponta mennyit tudunk szállítani, és mennyit kell kivenni a tározókból.

A csúcskapacitást ugyanis Kutas István elmondása szerint tíz napig tudjuk tartani, ha tovább húzódik a vita, akkor a nyugati importot kell fokozni, vagy többet kell vásárolni a hazai kitermelésből.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×