eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A biztos állás titka: orosz vagy kínai nyelvtudás, informatikusi végzettség

Magyarországon mérnökökre, magasan képzett informatikusokra lesz szükség, de felértékelődnek a jó kommunikációs és a kiemelkedő problémamegoldó képességgel rendelkező szakemberek is az elkövetkező 3-5 évben - derül ki az Amerikai Kereskedelmi Kamara felméréséből.

A nagy vállalatok elsősorban a problémamegoldó, ügyfélszolgálati és kommunikációs képességre fogják helyezni a hangsúlyt a következő 3-5 évben, de ezen általános képességek mellett a jogi, kereskedelmi és technikusi végzettség értékelődik fel - mondta az InfoRádiónak a munkaerőpiac tendenciájáról felmérést készítő Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja.

Papp István szerint a mérnöki az egyik olyan terület, ahol az elkövetkező években komoly hiány lesz magasan képzett informatikusokból.

A nyelvismeret kapcsán elmondta: ma a toplista első 3 helyén az angol, a német és a spanyol szerepel, ám a közeljövőben jelentősen felértékelődik az orosz és a kínai nyelv is.

Ha a szakképzési és felnőttoktatási programok nem változnak, akkor a magyar gazdaság komoly munkaerő-piaci hiánnyal találja szembe magát - véli a szakértő, aki szerint fontos, hogy ne csak párbeszéd alakuljon ki az oktatási szféra és a gazdasági szereplők között, hanem olyan együttműködés jöjjön létre, amelynek keretében a munkaadók világosan tudják artikulálni az igényeiket.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyar munkavállalók egyáltalán nem mobilak, mivel nem szívesen utaznak 15-20 kilométernél többet a munkahelyükre. Papp István ezt óriási problémának tartja, mert így minden speciális szaktudást a mobilitás hiánya miatt helyben kell kialakítani.

Hanganyag: Molnár Szilvia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×