eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A mostani után októberben ismét gázáremelés jöhet

Holnaptól újra drágul a gáz, idén már harmadszor. A gázáremelések oka az olajár folyamatos emelkedése. Szakértők szerint októberben ismét gázáremelés jöhet.

A januári és az áprilisi emelés után idén július 1-jén harmadszor is drágul a gáz, de míg a korábbi két emelés 5 százalék körüli volt, most ennek majdnem a duplájával, 9,9 százalékos emelték meg a földgáz árát. A július elsejétől aktuális emelés ráadásul a támogatottak körében ennél is nagyobb. A gazdasági minisztérium által május végén kiadott közlemény szerint a szociális támogatásban részesülők attól függően, hogy melyik kategóriában vannak, 11 és 15 százalék közötti mértékű áremelésre számíthatnak.

A szociális és munkaügyi tárca adatai szerint a családokban az egy főre eső havi jövedelem alapján számolt gázár-támogatás valamilyen formájában összesen 1 millió 662 ezer háztartás részesül, ami a gázt fogyasztó háztartások 60 százaléka, náluk biztos, hogy legalább 11 százalék feletti lesz az emelkedés mértéke.

A gazdasági tárca számításai szerint a mostani emelés átlagosan 1540 forintot jelent egy nem támogatott háztartásban havonta. A dráguló gáz hatással lesz a távhő és a villamos energia árakra is, szakértők szerint 5-10 százalék közötti emelés itt is lehet.

A távhő esetében nincs egységes árképzés az országban, minden település saját hatáskörben állapítja meg annak mértékét. Miskolcon már döntöttek, átlagosan 10 százalékos lesz emelés. Ami a távfűtéses lakásban lakóknak bizakodásra adhat okot, hogy az MSZP frakció tárgyalt a távfűtés támogatásáról, és Fidesz is az áfa csökkentését javasolta.

Utóbbi valószínűleg nem megy át a Pénzügyminisztérium rostáján, de a szociális alapú támogatás a várakozások szerint igen - erre a fűtési idény kezdetétől lehet számítani.

Ami viszont korántsem reményt keltő, hogy az idén még biztosan lesz drágulás a földgázárakban, mivel az olaj világpiaci ára a legutóbbi döntés óta is folyamatosan rekordokat dönt, a múlt héten már a 140 dollár feletti tartományban is járt. Ugyanakkor a gázáremelés mértéke most is elmaradt a Magyar Energia Hivatal által javasolt mértéktől.

A következő emelés várhatóan a fűtési idény kezdetén, októberben lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×