eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

ICEG: Van fedezete a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének

Az ICEG Európai Központ előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2008-ban 2,5 százalékos lesz, a 2007-es 1,6 százalékot követően - mondta el az InfoRádiónak Oszlay András, a szervezet tudományos munkatársa. Gáspár Pál, az ICEG Európai Központ igazgatója szerint meg van a fedezete a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének.

Az ICEG Európai Központ előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2008-ban 2,5 százalékos lesz, a 2007-es 1,6 százalékot követően - mondta Oszlay András, a szervezet tudományos munkatársa az InfoRádiónak.

Oszlay András kifejtette: a belföldi kereslet a lassulás után az idén enyhén élénkülhet, a lakossági fogyasztásban, a beruházásokban és a vállalati szektorban is várható. Ugyanakkor a nettó export növekedési hozzájárulása csökkenő lesz - tette hozzá.

Az ICEG előrejelzése szerint az idén a fogyasztói árak átlagosan 5,4 százalékkal emelkednek. Oszlay András elmondta: az elemzők azt várták, hogy még 2007 szeptemberében elindulnak a dezinflációs folyamatok, ám ez nem történt meg. A fokozottabb drágulás oka elsősorban az élelmiszerárak és az energiaárak emelkedése volt - tette hozzá.

Az államháztartással kapcsolatban az ICEG arra számít, hogy a hiánycélok teljesülnek, az idén a GDP 4 százaléka lehet a hiány. Oszlay András kijelentette: rövid távon szinte garantált az államháztartási egyensúly javulása, de a kiadási oldalt érintő érdemi reformok nélkül hosszabb távon ez már nem egyértelmű.

Rövid távon biztosított az államháztartási egyensúly javulása, és az idei hiánycélok teljesülni fognak, azonban a kiadási oldalt érintő érdemi reformok nélkül hosszabb távon ez már nem tartható fent - emelte ki a tudományos munkatárs.

Az amerikai gazdaság gyengélkedésének hatása az lehet, hogy a fontos külkereskedelmi partnereinkhez képest lényegesen jobban lassul majd a növekedésünk, és a magyar exporttermékek iránti kereslet is csökken - vélekedett Oszlay András.Az élőmunka magas terheinek csökkentése, így a társadalombiztosítási járulékok csökkentése kedvezően hatna a legális foglalkoztatásra - mondta az InfoRádiónak az ICEG Európai Központ igazgatója.

Gáspár Pál szerint szükség van az adórendszer egyszerűsítésére, és egységességének növelésére is. A különböző mentességeket és kedvezmények meg lehetne szüntetni, vagy korlátozni, ez pedig lehetőséget adna az adókulcsok csökkentésére, vagy a sávok jobb széthúzására - fejtette ki.

Meg van a fedezete a társadalombiztosítási járulékok csökkentésének - közölte az ICEG Európai Központ igazgatója.

Gáspár Pál szerint a költségvetésben van tartalék, és a kieső 400 milliárd részben pótolható a kiadások csökkentésével vagy a behajtási fegyelem javításával.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×