eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ismét bezárja kapuit egy cukorgyárunk

Bezárja petőházai gyárát a Magyar Cukor Zrt., a gyár ugyanis harmadával csökkenti a cukortermelését. Minderre az uniós kvóták kényszerítik a gyárat.

Harmadával csökkenti a termelését a Magyar Cukor Zrt. A cég vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az uniós kvótarendszer miatt be kell zárni a petőházi cukorgyárat, ami 150 ember állásába kerülhet.

Fischer Béla szerint az országos termelés csökkentése nem vezet egyenesen a cukorárak emelkedéséhez.

A vezérigazgató az InfoRádióban elmondta: az Európai Unió kvótarendszere szerint Magyarországon csökkenteni kell a cukortermelést.

A döntés hátterében az áll, hogy az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy drasztikusan leépíti a cukoripari kapacitásokat.

A közösségi kvótarendszer olyan feltételeket teremt, amelyek szinte lehetetlenné teszik, hogy a cégek a jelenlegi szinten tartsák fenn termelésüket.

A gyárakra nagy nyomás nehezedik, hogy magasabb áron vegyék át a cukorrépát, miközben az illetékek emelkednek a cukor ára pedig csökken.

A Magyar Cukor Zrt. megmaradó cukorkvótájával a kaposvári cukorgyár teljes kapacitását ki tudja majd használni.

A Kaposvár mellett szóló döntés oka a cukorgyár lényegesen jobb nyersanyag-ellátási helyzete: ebben a körzetben az elmúlt tíz évben a hektáronkénti átlagtermés 53 tonna volt, míg Petőháza körzetében - jóval nagyobb éves ingadozás mellett - csupán 45 tonna.

A döntés értelmében a petőházi gyárban megszűnik a cukorrépa-feldolgozás, ám továbbra is megmarad a cukortárolási és -csomagolási tevékenység.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×