eur:
389.66
usd:
364.8
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kötvénykibocsátásra készül a MÁV

Kötvénykibocsátásra készül a Magyar Államvasutak. Ennek első lépése a hitelminősítés, amelyen a vasúttársaság a Moody's-tól BAA1-es besorolást kapott. A kötvénykibocsátásból a MÁV 15 éven belül megtérülő projekteket akar finanszírozni.

A Moody's után egy másik független hitelminősítő, a Standard and Poor's is elvégzi a cég besorolását, ennek eredménye egy hónapon belül várható.

A vasúttársaság adósságállománya az év végére 265 milliárd forintra csökken, ebből 180 milliárdra vállal garanciát az állam. A MÁV vezérigazgatója elmondta: a hitelminősítőt nem a társaság adósságállománya, hanem hároméves stratégiája és a megtérülés biztonsága érdekli.

A saját erős euróalapú kötvénykibocsátást 2008 első negyedévére tervezi a MÁV. Heinczinger István közölte: a kötvénykibocsátás mögé tervezett projektek legalább 100 milliárd forint értékűek.

A MÁV a kötvénykibocsátásból befolyó összegből szeretné megoldani a közúti sebességkorlátozó táblákhoz hasonló, a vasútnál lassújelnek nevezett jelzések megszüntetését.

A vasútvonalak 60 százalékán vannak ilyenek, amelyek a 10 legjelentősebb vonalon 2,5 milliárd forint veszteséget okoznak, ugyanis a szerelvények állandó lassításra-gyorsításra kényszerülnek. Így nehézzé válik a menetrend-szerkesztés és a menetrend betartása is.

További feladat, hogy villamosítsák azokat a fő vasúti pályákat, amelyeken még ma is dízelvonatok közlekednek. Ez utóbbiak üzemeltetése négyszer többe kerül, mint a villanymozdonyoké. A kötvénykibocsátásból akarja a MÁV megoldani az utasok komfortérzetének javítását is, a tájékoztatás fejlesztésével és a pályaudvari korszerűsítésekkel. Mindezek 15 éven belül megtérülő projektek - jelentette ki a vezérigazgató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×