eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vizsgálja meg Brüsszel, visszaélnek-e erőfölényükkel a szupermarket-láncok

Több európai parlamenti képviselő versenyjogi vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottságnál a szuper-, és hipermarketek tevékenységéről. Hegyi Gyula szocialista politikus az InfoRádiónak azt mondta: a nagy áruházláncok sok esetben irreálisan alacsony beszállítói árakat kényszerítenek a termelőkre, tisztességtelen körülményeket teremtenek a kereskedelemben és a foglalkoztatásban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kiskereskedelmi beszállítóknak megvan az a lehetőségük, hogy bejelentést tegyenek abban az esetben, ha az egyik nagy áruházlánc visszaél erőfölényével.

Ugyanazok a panaszok érkeznek ugyanazok ellen a nagy szuper- és hipermarket-láncok ellen Párizsban, Londonban, Budapesten és Varsóban - mondta el az InfoRádiónak Hegyi Gyula, aki szerint az Európai Uniónak az a feladata, hogy szabályozza a piacgazdaságot. Példaként a mobiltelefonos roaming-díjakkal kapcsolatos uniós döntést hozta fel.

Először is azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy készíttessen egy felmérést arról, mennyiben felel meg a szupermarketek tevékenysége a létező európai előírásoknak a kereskedelem, a munkajog és a környezetvédelem területén. Amennyiben nem felel meg, akkor az EU-nak ezt is szabályoznia kell.

Brüsszelnek vannak eszközei, hogy a tisztességes piaci szabályokat bevezettesse, vélekedett a képviselő, aki nem feljelentéseket vár.

Van mód jogorvoslatra

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kiskereskedelmi beszállítóknak megvan az a lehetőségük, hogy bejelentést tegyenek abban az esetben, ha az egyik nagy áruházlánc visszaél erőfölényével. Vámos György az InfoRádiónak elmondta: sok termék esetében a termelők diktálják az árakat. Legutóbb ez történt a tej esetében.

Az alku valóban úgy köttetik az áruházláncok és a beszállítók között, hogy mindkét fél előadja az árajánlatát - aztán vagy sikerül megállapodni, vagy nem. Egy-egy termék pozícióját az határozza meg, milyen a piaci helyzet; ha túlkínálat van, akkor a vásárló válogathat, és leszoríthatja az árakat. Egy sor terméknél viszont a gyártók vannak "erőfölényben", ők diktálják az árakat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×