eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kalózkodás helyett egyre többen fizetnek a letöltésért

Nagy-Britanniában az utóbbi évben közel felével nőttek a legális zene- és videoletöltések. Egy, az ágazat jövöjét vizsgáló piackutató cég szerint ezért nem feltétlenül igaz az, hogy a digitális fájlok megjelenése tönkreteszi a lemezcégeket.

Ezekben a napokban a brit sajtó azt találgatja, hogy mit jelent a lemezipar szempontjából a Radiohead együttes lépése, amivel a kiadókat megkerülve, honlapjukra tették fel legújabb albumukat. Sőt, a felhasználókra bízták, hogy mennyit fizetnek a számokért, vállalva azt a kockázatot, hogy sokan csak filléreket adnak majd.

Egyre többen fizetnek a digitális fájlokért

Nem biztos ugyanakkor, hogy igaza van azoknak, akik megkongatták a világ zenei eladásait uraló nagy lemezcégek felett a vészharangot. Maguk a vállalatok folyamatosan beszélnek az illegális letöltők és kalózok jelentette veszélyekről.

Úgy tűnik azonban, hogy egy idő után a felhasználóknak is elege lesz a kalózkodásból. Legalábbis erre utalhatnak azok az adatok, amelyek szerint tavaly, a pezsgő popzenei életéről híres Nagy-Britanniában közel ötven százalékkal nőtt a legális (tehát fizetős) letöltések száma. Ebbe beletartoznak a videofájlok, tehát filmek is.

Öt éven belül megnégyszereződik a letöltött zene aránya

A Verdict piackutató cég szeirnt 2007-ben 163 millió fontot tesznek majd ki az eladások. Ez forintra lefordítva 60 milliárdot jelent.

A jelentés szerint 5 éven belül négyszeresére nő a digitális zenevásárlás aránya.

Mindeközben a CD és DVD-eladások valószínűleg 3 százalékkal csökkennek ebben az évben.

Ennek ellenére a 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában még mindig 4 milliárd fontot költenek az emberek CD-kre és DVD-kre, ami közel 1500 milliárd forintnak felel meg.

A kalózok nem tűnnek el, de kevesebben lesznek

A Verdict elemzése szerint a kalózkodás nem tűnik el, de a zenefogalmazással foglalkozó cégek úgymond felkészültek az új piaci helyzetre.

Az illegális fájlmegosztókat pedig közben az olyan perekkel fogják riogatni, amelyek nyomán komoly kártérítésre kötelezhetik őket. A napokban egy amerikai nő esetében mondta ki a bíróság, hogy többmillió forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×