eur:
393.81
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újabb csapás: drágul a sör

A söripart is elérte a mezőgazdasági nyersanyagok árának emelkedése, ezért első lépésben 5-10 százalékkal drágul a sör. Magyarország ezzel csatlakozik a német, holland és szlovák piachoz.

A magyar sörgyártókat is érinti a mezőgazdasági termékek világpiacán tapasztalható áremelkedés, mivel nagy mennyiségben használnak fel elsősorban árpát és komlót, de búzát és kukoricát is - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége.

A legtöbb európai piacon, így Németországban, Hollandiában és Szlovákiában már hetek óta hallani, hogy elkerülhetetlen az áremelés - fogalmazott Sivó Imre. A szövetség elnöke közleményében ezt azzal indokolta, hogy a sörgyárak már nem tudják tovább vállalni az alapanyag és energiaárak emelkedéséből fakadó többletköltséget.

"A villamosenergia árának jelentős emelkedése mellett a söripar fő alapanyagának tekinthető maláta árának fajtától függő 40-86% közötti emelkedése érzékenyen érinti a hazai gyártókat" - áll a közleményben.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint a keserű ízt adó komló ára átlagosan 25-40%-kal, de bizonyos fajtáinak az ára 100%-kal emelkedik. A nyersanyagok árának emelkedése a sörös dobozok beszerzési árában is jelentkezik.

A magyar sörgyártók az áremelkedéseket már nem tudják átszervezésekkel és kockázatcsökkentő piaci műveletekkel ellensúlyozni, ezért ezeket a többletterheket fokozatosan át kell hárítaniuk a fogyasztókra, melynek első lépéseként 5-10 százalékkal emelkedik a sör ára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×