eur:
389.49
usd:
361.69
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Blackrock: keveset kínál a MOL-ért az OMV

Egy kelet-európai alapkezelő szerint keveset kínál a MOL-részvényekért az OMV. A Blackrock szerint az osztrák olajvállalat által kínált 32 ezer forintos részvényenkénti ár helyett 38 ezer forintos ajánlat lenne indokolt.

A Blakcrock nevű kelet-európai alapkezelőnek, amely összesen 1.100 milliárd dollárnyi részesedéssel bír különböző cégekben, csupán két százaléknyi MOL-részvénye van, de fontosnak tartották elmondani: az OMV több feltételhez is kötött, részvényenként 32.000 forintos árajánlata túl alacsony.

Plamen Monovski, a Merryl Lynchtől a Blackrockhoz igazolt alapkezelő a Thomson Financial pénzügyi hírügynökségnek azt mondta: a finomítói kapacitásokat, illetve a felvásárlási felárat is figyelembe véve húsz százalékkal magasabb, vagyis 38.000 forint körüli árajánlat lenne indokolt.

A szakember hozzátette azonban, hogy egy esetleges fúzió nagyon sok része tisztázatlan. Tisztázni kellene például, hogy a két cég egymásnak ellentmondó véleményéhez képest valójában milyen előnnyel járna az egyesülés.

Az OMV, saját szakértőire hivatkozva következetesen évi négyszáz millió eurós szinergiáról - vagyis a közös működésből származó költségmegtakarításról - beszél.

A MOL szakértői és vezetése viszont éppen az ellenkezőjét állítja: egy fúzió szerintük nem hozna megtakarítást, éppen ellenkezőleg, csökkentené a cégek értékét.

A Reuters hírügynökség úgy tudja, az OMV rendkívüli MOL-közgyűlést kíván összehívni - ez egyébként minden, legalább öt százaléknyi tulajdonnal bíró részvényesnek jogában áll.

A MOL-tól egyébként az InfoRádió úgy értesült: nincs nyoma annak, hogy az OMV valóban kezdeményezte volna rendkívüli közgyűlés összehívását.

A Financial Times elemzése pedig úgy véli, hogy az OMV-nek a MOL-ért folyó küzdelme mögött a Gazprom vagy más orosz energiaóriás áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×