INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

Erdőtüzek: már 4 milliárd forint a kár

InfoRádió / MTI

Az idén eddig 2400 hektár erdő égett le Magyarországon, kétszer akkora terület, mint az elmúlt évek átlagos 1000-1500 hektáros vesztesége - tájékoztatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központi Erdészeti Igazgatósága.

A közlemény szerint az idei kár mértéke a későbbiekben becsülhető meg jól, ám nagyságrendje a felújítások költségeivel együtt 4 milliárd forintra tehető.

A tájékoztató kiemeli, hogy az erdőkben, illetve erdőfelújításokban a szélsőséges időjárás, a szárazság és a hőségnapok is kiugróan nagy károkat okoznak. Az Erdészeti Igazgatóság gyorsfelmérése alapján a szárazság miatt mintegy 15 ezer hektár - csaknem 10 milliárd forint értékű - erdősítés semmisült meg eddig.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi tevékenység miatt keletkezik, túlnyomó részben gondatlanság miatt. A klímaváltozás következtében, a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nő meg jelentősen, hanem a terjedési sebessége és intenzitása.

Az MTI adatai szerint Magyarország erdőterülete mintegy kétmillió hektár, az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő.

A 2007-2013 közötti időszakban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv is támogatja az új erdők telepítését. Ezekben az években évente mintegy 10-15 ezer hektár erdőt telepítenek majd Magyarországon. Az erdősítésre várhatóan 40-60 milliárd forint fordítható.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018