eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nem áll szóba a szakszervezettel a Hankook vezetése

A Hankook Tire Magyarország nem ismeri el a gyárban létrehozott szakszervezetet. Az azt létrehozó Vegyipari Dolgozók Szakszervezete viszont azt mondja: a Hankook csak az időt húzza, hiszen törvényesen bejegyzett és működő szervezetről van szó.

A Hankook Tire Magyarország a távirati irodához eljuttatott közleménye szerint a gyár vezetése csak az üzemi tanáccsal hajlandó tárgyalni, mert szerintük az újonnan létrehozott Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete nem jogosult a dolgozók érdekeit képviselni.

A Hankook szerint a tárgyalások jogszerűségéhez a szakszervezetnek hitelt érdemlően be kell bizonyítania, hogy az üzem területén a jogszabályoknak megfelelően működtet alapszervezetet.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke szerint a gyárban a Munka Törvénykönyvének mindenben megfelelő szakszervezet működik.

Azzal, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. nem ismeri el a szakszervezetet, megsérti a magyar törvénykezést - mondta az InfoRádiónak Székely Tamás.

Hozzátette: a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete bíróságon bejegyzett szervezet, amelynek tisztségviselői a Hankook munkavállalói, e két feltétellel eleget tesz a Munka Törvénykönyvében előírt szabályoknak.

Teljesen értelmetlen ez a fajta időhúzás. Azok a lépések, amelyeket a Hankook Tire Magyarország megtesz, azt igazolják, hogy meg a gyárban tapasztalható állapotok nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatoknak - jelentette ki Székely Tamás.

A gyár dolgozói korábban több alkalommal is arról panaszkodtak, hogy a cég a normális 5+2 munkanap plusz két pihenőnap helyett 6+2-es rendszerben foglalkoztatja a dolgozókat, normális munkanapként számolják el az ünnepnapokon végzett munkát, és akadályozzák az érdekképviselet munkáját, illetve feketelistára teszik azokat, akik szakszervezeti tagok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×