INFORÁDIÓ
2023. március 20. hétfő
Klaudia

Külföldi befektetésekben jobban állunk Romániánál

Infostart

Magyarországra tavaly nem egészen öt milliárd, míg Romániába több mint kilenc milliárd eurónyi közvetlen tőkebefektetés érkezett. Ennél az idén kevesebb várható - mondta az InfoRádiónak Bilek Péter, ac ICEG kutatója.

Ha az elmúlt évek folyamatait vizsgáljuk, valóban megállapítható, hogy Romániába érkező külföldi tőkebefektetés abszolút értéke meghaladja a magyart. Ám ha az elmúlt 10-15 évet tekintjük, akkor kiderül, hogy a magyarországi befektetések állománya még mindig kétszerese a romániainak. Magyarországon 60-65 milliárd, míg Romániában 30 milliárd euró alatti a befektetések összértéke.

Ha ez egy főre jutó értéket vizsgáljuk, akkor a mutató már négyszeres - hangsúlyozta a kutató.

Bilek Péter szerint több tényező szerencsés együttállása miatt gyorsult fel a külföldi tőkebefektetés az elmúlt 2-3 évben Romániában. Az ország vitathatatlanul kedvező gazdasági-üzleti környezetet és adórendszert teremtett, másrészt ösztönzőként hatott az európai integrációs folyamat.

Tavaly kiemelkedően sok, 9 milliárd tőke érkezett az országba. Idén a román kormányzati várakozásnál kevesebb: 5-8 milliárd eurónyi befektetés várható - tette hozzá.

Hanganyag: Albert Dénes

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018