eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csúcsgazdagok II.: dinasztiák és politikusok

A száz leggazdagabb osztrák és magyar névsora között két különösen szembetűnő különbség van. Ausztriában az igazán nagy vagyonok jelentős része sokkal hosszabb idő alatt hízott több milliárd euróra és részben emiatt is sokkal több közöttük a családi vagyon.

Az osztrák Trend gazdasági magazin és a Magyar Hírlap százas listáinak összevetése több szempontból is tanulságos. Nyugati szomszédainknál a három legnagyobb vagyon összesen 36 milliárd 400 millió euró, vagyis kis híján 9.000 milliárd forint - a száz leggazdagabb magyar vagyona összesen nincs ennek a negyede sem.

Természetesen a kommunizmus évtizedei miatt a legnagyobb magyar vagyonok döntő többsége a rendszerváltás után vagy közvetlenül azt megelőzően kezdett csak el gyűlni, mint például Széles Gábor több mint 58 milliárd forintja.

A Zwack-dinasztia

A három legnagyobb osztrák vagyon megalapozása pedig a második világháború környékére tehető. A magyar rangsorból a kevés régi vagyon egyike a Zwack-dinasztiáé. Zwack Pétert - aki kilenc milliárdot meghaladó vagyonával 32., egyébként állítólag a listán második Demján Sándor vette rá, hogy a nyolcvanas években visszatérjen Magyarországra és együtt szerezték vissza a családi gyárat.

Családi vagyon is nagyon sok van az osztrák, de annál kevesebb a magyar listán. A kivételek közé tartozik a Béres, a Dunai és a már említett Zwack család. Éppen a komoly múltra visszatekintő osztrák vagyonok miatt az ottani listán viszonylag sok olyan nevet találhatunk - rögtön első helyen a Porsche-örökösökét - akik tulajdonképpen nem sokat tettek a meggazdagodásért, míg a magyar százas listán ők - például Fenyő János özvegye vagy Schmidt Mária, Ungár András egyik örököse - inkább ritka kivételnek számítanak.

A magyar listán túlsúlyban vannak azok, akik befektetésekből gazdagodtak meg, míg a legvagyonosabb osztrákok döntő többsége valamilyen termelő ágazatban lett - euróban számolva is - milliárdos.

Fehér holló a politikus

A két névsor talán abban hasonlít leginkább, hogy mindkettőn csak egy-egy politikus neve szerepel. A magyaron Kapolyi László volt energetikai miniszter 5,6 milliárd forinttal, a sógorokén pedig Bruno Kreisky egykori kancellár támogatottja és csodagyereke, a valaha volt legfiatalabb osztrák parlamenti képviselő és pénzügyminiszter Androsch Hannes 400 millió eurójával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×