eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Óriásbiznisz a sarkkörön túl

Az orosz Gazprom állami monopoltársaság a francia Totalt választott partneréül az északi sarkkörön túli, a Barents-tenger alatt 350 méter mélyen lévő Stokman tengeri földgázmező kitermeléséhez, egyben jelezte, hogy amerikai és norvég cégek is csatlakozhatnak a projekthez egy későbbi fázisban.

Alekszej Miller vezérigazgató közölte, hogy a Total a földgázmező infrastruktúráját tulajdonló cégben 25 százalékos részesedéshez jut. Az erről szóló megállapodást pénteken írják alá.

A Gazprom-Total együttesen dolgozza ki és finanszírozza a projekt első fázisát, építi meg a létesítményeket, de a francia cég nem válik a Stokman-mezőnek és az onnan kitermelt földgáznak sem a tulajdonosává. Ez utóbbiak felett a Gazprom egyik leányvállalata gyakorol majd ellenőrzést.

Az első fázis 15-18 milliárd dollár értékű fejlesztést jelent, tehát a Totalnak 3,7-4,5 milliárd dollárra kell kötelezettséget vállalnia - közölték ipari források. Az első fázis eredményeképpen évi 25 milliárd köbméter fölgázt termelnek ki, amelynek 5 százalékát az orosz piacra, a többit egyenlő arányban Európába, illetve cseppfolyósított állapotban az USA-ba szállítanák.

A 20 milliárd dolláros projektre korábban kétszer is létrejött kivitelezői konzorcium, ezek azonban árviták, majd a Moszkva és Washington közötti politikai viták miatt felbomlottak.

A tervhez később csatlakozó partnerek 24 százaléknyi tulajdonban részesedhetnek, a Gazprom pedig 51 százalék felett rendelkezik - közölte Miller.

A további partnerjelöltek között található a norvég Statoil és Norsk Hydro, valamint az amerikai ConocoPhillips és a Chervron.

A Total nem kommentálta a hírt, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök és Nicolas Sarkozy francia államfő telefonbeszélgetése után látott napvilágot.

A Stokman-mező a becslések szerint 3,7 billió köbméteres tartalékkal, a Föld egy évi szükségletének kielégítéséhez elegendő mennyiségű gázzal rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×