eur:
393.35
usd:
355.12
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália

"A gazdag országok nem tartják be Afrikának tett ígéreteiket"

A gazdag országok nem tartják be Afrikának tett ígéreteiket, nem növelték támogatásukat, és nem nyitották meg piacaikat az afrikai termékek előtt - figyelmeztetett a Világbank.

A nemzetközi pénzintézet a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország csoportjának (G8) június 6-8. közötti csúcsértekezletéhez időzítette figyelmeztetését.

A nyolc ország az Afrika évének nyilvánított 2005-ös esztendőben azt ígérte, hogy 2010-ig 50 milliárd dollárra emeli az Afrika fejlesztésére szánt éves segélyek összegét.

Változatlan támogatás


Az ígéretek ellenére szinte változatlan maradt az afrikai országok fejlesztési programjaihoz nyújtott támogatás mértéke.

A világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon tapasztalt nehézségek ugyancsak akadályozzák a gazdag országok piacának megnyitását az afrikai termékek előtt.

A Világbank becslése szerint a 2005-ös 35,8 milliárd dollárról 35,1 milliárd dollárra csökkent 2006-ban a beáramló segélyek összege.

A jó teljesítmény sem számít

John Page, a Világbank Afrikával foglalkozó főközgazdásza rámutatott, hogy az afrikai országok - az adósságállomány csökkenésén kívül - nem sokra mentek a két évvel ezelőtti G8-csúcson elhangzott ígéretekkel.

Még azok az afrikai országok sem kaptak jelentős kiegészítő segélyt az adományozó országoktól, amelyek pedig jó gazdasági teljesítményt nyújtottak reformjaiknak köszönhetően - állapította meg sajnálkozva a Világbank.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×