eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Magyarország megtorpedózza az uniós energiapolitikát?

"Paktum Putyinnal, Budapest szembefordult az európai energiapolitikával" - hangzottak el vádak a magyar kormány felé az elmúlt napokban külföldön és itthon egyaránt. A miniszterelnök egy interjúban ugyanis inkább egy orosz érdekeltségű, mint egy Oroszországot elkerülő gázvezeték mellett tette le a garast. A kérdés valószínűleg téma lesz Gyurcsány Ferenc eheti moszvkai tárgyalásain is.

A Corvinus egyetem regionális energiakutató központjának vezetője szerint a miniszterelnök kijelentése egyértelműen ellentétes azzal az EU-s energiaipari prioritással, amely a Nabucco gázvezetéket a négy legfontosabb uniós energetikai infrastruktúra-beruházásnak tekinti.

Kaderják Péter úgy véli, vitatható kérdés, hogy Magyarországnak valóban sürgősen több földgázra van-e szüksége, hiszen jelenleg biztonságos az ország ellátása, amit éppen egy, Oroszországgal kötött, 2016-ig szóló hosszú távú szerződés garantál.

A szakértő elmondta: az oroszoktól való egyoldalú függés azért hátrányos, mert ha csupán egyetlen eladótól függ az ország, akkor a termék ára indokolatlanul magas lesz.

Hozzátette: ma Magyarország drágábban vásárol gázt, mint Európa legtöbb országa, és ennek egyértelműen az egyoldalú importfüggés az oka.

Kaderják Péter arra a kérdésre, hogy elfogadhatóbb-e az olajfegyver bevetésével fenyegetőző Iránból importálni, mint Oroszországból, úgy válaszolt: a Nabuccóba - amelyből egyébként az oroszok nincsenek kizárva - bekerülő gáz döntő része Azerbajdzsánból származna, és más gázforrások is léteznek, amelyeket a vezetékbe Törökországban be lehetne kapcsolni.

A Nabuccóval kapcsolatban a szakértő elmondta: a napokban kiderült, hogy az Európai Fejlesztési Bank a projekt 70 százalékát hajlandó finanszírozni, ami jelzi, hogy mennyire fontosnak tartja a tervet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Megindult az Ukrajna második legnagyobb városa elleni támadás, döntő fordulat jöhet – Háborús híreink szombaton

Pénteken arról érkeztek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Mindeközben az éjszaka folyamán az oroszok több ukrán drónt és rakétát is leszedtek, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk tábornok szerint az Oroszország elleni háború a következő két hónapban döntő fordulatot vehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×