eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György

Jövőre marad az ekho

Szeptember 18-ig 2,1 milliárd forint egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás folyt be a költségvetésbe. Az Inforádió becslése szerint az ekhósok száma megközelítheti a 9 ezret, az év végére pedig meghaladhatja a 10 ezer főt.

Nincsen pontos szám arra, hogy mennyien lehetnek az ekhósok, azok, akik egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetnek a keresetük után. Mivel az ekhóra az adóhivatalnál nem kell bejelentkezni, ezért pontos számot legfeljebb jövő tavasszal, az idei személyi jövedelemadó-bevallások benyújtása után tudhatunk.
A hagyományos adózásnál kedvezőbb adózási formát, csak néhány szakmában: a művészettel, kultúrával foglalkozók és a tömegkommunikáció területén, a sajtóban dolgozók választhatják évi 25 millió forintos bevételi határig.

Ez év január elsején vezették be ezt az új adózási formát, a Pénzügyminisztériumnak azzal a nem titkolt céljával, hogy alternatívát nyújtson a színlelt szerződésekre.

Tervezett fordulat júliustól

Az év elején még nem volt jelentős az ekhóból befolyó bevétel, az igazi változás, a színlelt szerződésekre adott moratórium június 30-ai lejárta után következett be.

Amíg az első félévben összesen 790 millió forint ekho folyt be a költségvetésbe, szeptemberben már az egyhavi befizetés elérte a 600 millió forintot. A befizetett adónak az adóalapját, és 200 ezer forintos átlagos ekhós jövedelmet figyelembe véve az ekhósok száma megközelítheti a 9 ezer főt.

Ez a szám még valamivel a bűvösnek tartott 10 ezres határ alatt van. A szocialista frakció körében fogalmazták meg, hogy ez az a létszám, amely mellett létjogosultsága van ennek az adófajtának.

Sikersztori lesz?

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a havi 600 milliós adóbevétellel kecsegtető ekhót az evához hasonlóan sikersztoriként fogja-e ünnepelni a szakma vagy épp a politika, az azonban biztos, hogy a Pénzügyminisztérium támogatja az ekhót.

Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke úgy fogalmazott: nincs szándék a megszüntetésére, és az ekhó szerepel a jövő évi adótörvényekben is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×