eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Strabag-botrány: "Zach pénzt utalt át a szocialista és a liberális pártnak"

Hans Peter Martin európai parlamenti képviselő az InfoRádió kérdésére elmondta: olyan céges dokumentumok birtokában van amelyek szerint egy osztrák képviselőjelölt, Alexander Zach cége a Strabagtól kapott 15 millió eurót meghaladó jutalék java részét a Magyar Szocialista Párt kasszájába, illetve a Szabad Demokraták alapítványai számára utalta át.

Hans Peter Martin az InfoRádiónak elmondta: a birtokában lévő céges feljegyzésekből kiderül, hogy Alexander Zach cége, a kétszemélyes Eurocontact aránytalanul magas díjat kapott a Strabagtól.

Az Eurocontact belső feljegyzéseiből - cég egyébként ugyanazon a címen található, mint a Strabag - tehát a feljegyzésekből kiderül, hogy a Strabag legalább 15,2 millió eurót fizetett ki a csupán két személyből - név szerint Alexander Zach és Aczél Zoltán - álló cégnek. A cég ezután, különböző szervezeteken és közvetítőkön keresztül pénzt utalt át a szocialista és a liberális pártnak.

Ezután azt kérdeztem Hans-Peter Martintól, hogy a rendelkezésére álló dokumentumokban szerepelnek-e név szerint valamelyik általa megnevezett párt tisztségviselői.

A feljegyzésekből kiderül, hogy a Strabagtól az M5-ös autópályával kapcsolatos pénzmozgások iránt különösen érdeklődött Puch László, a szocialista párt akkori pénztárosa. Ezekből teljesen világos, hogy Puch László pénzt szeretett volna kapni, és ezt nyilvánvalóan meg is kapta - mondja Hans Peter Martin.

2004-ben a Strabag csaknem 240 milliárd forint állami megrendelést kapott autópálya-tendereken, és az osztrák anyacég tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner az osztrák sajtónak az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy sokkal kisebb összeget, 150-200 ezer eurót utaltak át liberális alapítványoknak.

Fényi Tibor, a Strabag Hungária kommunikációs igazgatója az InfoRádió kérdésére azt mondta: a magyar leányvállatnak semmiféle tudomása nincs az említett átutalásokról.

A történész Fényi egyébként 1991 és 1995 között a Főpolgármesteri Hivatal tanácsadója, 1999-2000-ben pedig az SZDSZ sajtófőnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×