eur:
393.7
usd:
368.99
bux:
65810.85
2024. április 23. kedd Béla

Mennyit érünk? - itt a nagy összehasonlítás!

Egy budapesti középiskolai tanár kétszer annyit keres évente, mint bukaresti kollégája, de hétszer kevesebbet, mint egy dublini állami iskola oktatója, derül ki a svájci UBS banknak a világ 71 városára kiterjedő tanulmányából.

A tanulmányból többek között kiderül, hogy - a lakbért is beszámítva - sorrendben Oslo, London és Koppenhága a világ három legdrágább városa, ahol a bank által összeállított fogyasztói kosár és a lakhatás költsége drágább, mint az összehasonlítása alapul szolgáló Zürichben.

Ha a zürichi költséget száznak vesszük, akkor Budapesten a megélhetés ennek alig valamivel több mint felébe, 53 egységbe kerül, de még így is drágább, mint Prága, Bukarest, Pozsony vagy Szófia.

Az átlagkereseteket tekintve még le vagyunk maradva

A svájci bank 36 éve minden augusztusban adja ki azt a tanulmányt, amelyben többek között 14 szakma keresetét, a vásárlóerőt és a lakbéreket hasonlítja össze.

A nettó átlagbéreket - az árak eltérései miatt - nem nagyon érdemes összehasonlítani, csupán megemlítjük, hogy ha ismét száznak vesszük a zürichi béreket, a budapesti csak ennek tizenhat százalékát érik el.

Vásárlóerőben valamivel jobban állunk, egy átlagos budapesti dolgozó vásárlóereje majdnem harminc százalék a zürichiekének, ezzel közvetlenül Moszkva mögött és Tallin előtt állunk. A prágaiak vásárlóereje viszont egyharmadával magasabb a budapestiekének.

Tallintól Dublinig

Ugyancsak érdekes összehasonlítás, hogy míg egy kiló kenyérért Budapesten 14 percet kell dolgozni, Londonban csak öt percet, Dublinban hét percet, Bukarestben több mint fél órát, Caracasban pedig egy óra 16 percet.

A bank tanulmányából az is kiderül, hogy amíg Budapesten egy átlagos méretű család havi 219 eurót, vagyis 59 ezer forintot költ élelmiszerre, nagyjából ugyanannyit, mint egy hasonló pozsonyi vagy prágai család, Mumbaiban - vagy ahogy sokan még mindig jobban ismerik, Bombayben - ússzák ezt meg a legolcsóbban, 144 euróból és messze a legtöbbet, 600 eurót költ élelmiszerre egy tokiói család.

Az élelmiszer Litvániában a legolcsóbb

Élelmiszerek tekintetében Európa legolcsóbb városa a litván főváros, 181 euróval, a legdrágább pedig Oslo, 516 euróval, tehát az eltérés csaknem háromszoros.

A legnagyobb különbség viszont a vasúti árakban van. A vizsgált 71 városból 200 kilométeres távolságra szóló másodosztályú vonatjegy Londonban 75 euróba kerül, Kievben viszont csak két euró 20 centbe. A különbség 34-szeres.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×