eur:
388.91
usd:
371.14
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Járai: infarktushoz közel a gazdaság

A forint márciusi megingása csak múló rosszullét volt, ám a gazdaság alapvető egyensúlytalanságai miatt az infarktus-közeli állapot nem múlt el - mondta az InoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Járai Zsigmond közölte: március elején átrendeződött a helyzet a világgazdaságban, az Európai Központi Bank, valamint az amerikai FED is megemelte a kamatot, ezért elindult a tőkeáramlás ezekbe a térségekbe. Ennek hatására a közép-európai térség valutái gyengültek.

Március közepére ez némileg átalakult, csak Magyarország és Lengyelország fizetőeszköze gyengült, míg végül már csak a forint vesztett értékéből.

Végeredményként a cseh és a szlovák korona árfolyama kis mértékben még erősödött is, míg a zloty 2,5 százalékot, a forint 4,5 százalékot esett - összegzett a jegybankelnök.

Járai Zsigmond szerint eleinte tehát térségi hatás érvényesült, később a befektetők különbséget tettek az egyes országok között, Magyarország kárára.

A forintgyengülés múló rosszullét volt, de nem tudhatjuk, hogy nem az infarktus előjeleként-e - tette hozzá az MNB elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×