eur:
390.96
usd:
357.6
bux:
72539.74
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Unsplash.com

Hibák, amelyek miatt egyre több a veszélyes sztrádamanőver

Sokan bepánikolnak, ha elvétenek egy kijáratot, és elkezdenek tolatni vagy megfordulni, ami életveszélyes is lehet. De többször előfordult az utóbbi időben is, hogy valaki forgalommal szemben hajtott fel a sztrádára. A Magyar Közút szerint vannak jelek, amikből rögtön kiderül, ha hibáztunk, és ilyenkor nem szégyen segítséget kérni.

Annak ellenére, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számos megelőző intézkedést tett már, hogy megakadályozza az autópályán azokat a baleseteket, amelyeket forgalommal szemben haladó autósok okoznak, még mindig rendszeresen kerülnek fel a videómegosztókra olyan felvételek, ahol valaki a sztráda rossz oldalán közlekedik - írja a Pénzcentrum.

A lap kérdésére a közútkezelő elmondta, igyekeznek minél előbb kiszúrni az irányt tévesztőket: "Az általunk kezelt hálózaton és a korábban általunk üzemeltetett, de ma már koncessziós szakasznak minősülő pályákon is

több olyan rész van, ahol olyan forgalomfigyelő kamerarendszer van, ami fel tudja ismerni, ha valaki szabálytalanul, a forgalommal szemben halad.

Ilyenkor a diszpécseri szobában található kameraképeket mutató monitorfalon külön jelzés bukkan fel, ami segíti a kollégákat abban, hogy minél gyorsabban észrevegyék ezeket az eseteket."

A vállalat több helyen is megerősítette a jelzésrendszereket, vagyis új, még figyelemfelkeltőbb táblák kerültek ki. Véleményük szerint ennek már érezni pozitív hatásait, ugyanis egyre kevesebb az olyan tévesztés, amikor valaki forgalommal szemben hajt fel.

Azt viszont egyre többször látják, hogy egy autós eltéveszt egy kijáratot, és ahelyett, hogy egyszerűen továbbmenne, nekiáll visszatolatni vagy megfordulni. Hangsúlyozzák:

már a fel- és lehajtó ágak íve is más, tehát ha valaki nem figyeli a jelzéseket, akkor is éreznie kellene, ha ezekre rátér, hogy valami nem stimmel.

És egyre több helyen neonsárga kerettel ellátott "behajtani tilos" táblák, útirányjelzők és sok esetben speciális táblák is el vannak helyezve a csomóponti ágakon.

Az ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy a sofőrök megijednek, mert olyan útszakaszra hajtottak fel, amelyhez nincs érvényes autópálya-matricájuk, ebből ered számos megfordulás, visszatolatás. Ilyen helyzetben fontos hangsúlyozni, hogy létezik biztonságos megoldás. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) a jogszabályoknak megfelelően alkalmazza az úgynevezett 60 perces szabályt. Ez azt jelenti, hogy ha valaki érvényes e-matrica nélkül hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, akkor 1 órán belül pótolhatja ezt.

A Magyar Közút hangsúlyozta:

aki rosszul hajt fel, törekedjen arra, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban húzódjon le a leállósávra. Ne forduljon meg, ne menjen tovább, kérjen segítséget a rendőrségtől vagy a társaság szakembereitől.

Ha mi jó irányba haladunk, de értesülünk róla, hogy egy jármű forgalommal szemben halad, csökkentsük a sebességet, növeljük a követési távolságot az előttünk lévő autóhoz képest, soroljunk be a külső sávba és ne előzzünk. Ha lehetséges, várakozzunk a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg a veszély el nem múlik. Amennyiben mi magunk észleljük a forgalommal szemben haladó járművet, használjuk a legközelebbi útszéli segélykérő telefont. Innen telefonálva azonnal tudni fogják, honnan érkezik a hívás, így az illetékesek gyorsabban tudnak intézkedni. Ha nincs ilyen telefon a közelben, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Címlapról ajánljuk

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Újabb adag modern harckocsi érkezik Ukrajnába, a harmadik világháborúról beszélt a volt orosz elnök – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai fegyverszállítmányok történetének minden bizonnyal egyik legkellemetlenebb pillanata volt, amikor Spanyolország bejelentette: Leopard 2-es harckocsikat ajándékoz Ukrajnának, majd később kiderült, hogy ezek a tankok nagyjából semmire sem lesznek jók. Most úgy néz ki, hogy Madrid megoldotta a helyzetet - Írja az ArmyRecognition. Dmitrij Medvegyev, Oroszország volt elnöke és Biztonsági Tanácsának jelenlegi elnökhelyettese, a napokban egy helyi hetilapnak adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása Moszkva számára hadüzenetnek minősülne - írta meg a Kyiv Independent. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×