eur:
396.44
usd:
370.94
bux:
70886.6
2024. június 26. szerda János, Pál
A woman prepares a wholesome breakfast of oats, fresh berries and milk in a zero waste kitchen.
Nyitókép: Getty Images/ Dougal Waters

Kiszámolták, mennyi tejet ihat egy nyugdíjas

Sokan esküsznek rá, hogy egy bizonyos kor felett már nem volna szabad tejet inni. A kérdés, hogy 65 év felett ajánlott-e tejet fogyasztani. Alapvetően igen, de csak mértékkel.

Egy liter tejet 65 éves kor felett már nem volna szabad inni. Az ajánlott napi tejfogyasztás 65 év felett változó lehet, de általánosságban a szakértők 1-3 csésze tejet javasolnak naponta - ezt ajánlja az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium is.

Más kérdés, hogy ebben a tejtermékek is benne vannak, magyarán a tej mellet a joghurt, sajt és a kalciummal dúsított szójatej is.

Három csésze tej egyébként bő 7 deciliternek felel meg, azaz ezt nem ajánlatos átlépni.

Egyre azonban figyelni kell, miszerint azok számára, akik laktózintoleranciával vagy tejallergiával rendelkeznek, a tejfogyasztás nem ajánlott. Márpedig a világon az emberek 65 százaléka bír ilyen problémával, különösen az afrikai és dél-amerikai populációkban, az európai és amerikai emberek erre kevésbé érzékenyek, de például az amerikaiak 35 százaléka szintén laktózérzékeny.

Egyébként a túlzott tejfogyasztás növelheti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát - a többi között erről ír az escardio.org. Ennek oka a tejben lévő telített zsír és koleszterin. A tej hozzájárulhat a csontritkuláshoz egyes embereknél. Ennek oka a tejben lévő foszfor, ami gátolhatja a kalcium felszívódását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×