eur:
395.81
usd:
369.57
bux:
69782.9
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
A woman prepares a wholesome breakfast of oats, fresh berries and milk in a zero waste kitchen.
Nyitókép: Getty Images/ Dougal Waters

Kiszámolták, mennyi tejet ihat egy nyugdíjas

Sokan esküsznek rá, hogy egy bizonyos kor felett már nem volna szabad tejet inni. A kérdés, hogy 65 év felett ajánlott-e tejet fogyasztani. Alapvetően igen, de csak mértékkel.

Egy liter tejet 65 éves kor felett már nem volna szabad inni. Az ajánlott napi tejfogyasztás 65 év felett változó lehet, de általánosságban a szakértők 1-3 csésze tejet javasolnak naponta - ezt ajánlja az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium is.

Más kérdés, hogy ebben a tejtermékek is benne vannak, magyarán a tej mellet a joghurt, sajt és a kalciummal dúsított szójatej is.

Három csésze tej egyébként bő 7 deciliternek felel meg, azaz ezt nem ajánlatos átlépni.

Egyre azonban figyelni kell, miszerint azok számára, akik laktózintoleranciával vagy tejallergiával rendelkeznek, a tejfogyasztás nem ajánlott. Márpedig a világon az emberek 65 százaléka bír ilyen problémával, különösen az afrikai és dél-amerikai populációkban, az európai és amerikai emberek erre kevésbé érzékenyek, de például az amerikaiak 35 százaléka szintén laktózérzékeny.

Egyébként a túlzott tejfogyasztás növelheti a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát - a többi között erről ír az escardio.org. Ennek oka a tejben lévő telített zsír és koleszterin. A tej hozzájárulhat a csontritkuláshoz egyes embereknél. Ennek oka a tejben lévő foszfor, ami gátolhatja a kalcium felszívódását.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Kaiser Ferenc: az ukrán külpolitika szempontjából óriási siker a békekonferencia

Bármilyen békemegállapodás alapja csak Ukrajna területi épsége lehet – ez áll a hétvégi svájci békekonferencia zárónyilatkozatában. A dokumentumot a résztvevő 93 országból 81 írta alá, köztük Magyarország, valamint az Európai Unió vezetői. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint az orosz vezetés további területszerzésben érdekelt, és a Vlagyimir Putyin által szabott feltételek nem lehetnek kiindulópontjai egy megállapodásnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 17. 05:30
×
×
×
×