eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Igen káros lehet az egészségre a fával fűtés, ezt mutatja egy német falu példája

Hitelesített műszerekkel végeztek vizsgálatot a németországi Melitzben, az eredmény letaglózó: durván megnő a levegő szennyezettsége a szilárd fűtőanyagok használatának hatására, ez a rák kockázatát is növeli.

A fa- és szénalapú fűtés káros hatásait mindenki érezheti a fűtési szezonban, a levegőminőség romlásának érzékeléséhez sokszor műszerre sincs szükség. Persze, a tudományos megfigyelésekhez nem elég egy orr, 2018 őszén a németországi, Melitz nevű falu központjába is egy sor mérőberendezést telepítettek - írja a The Guardian cikke nyomán a HVG.

Dominik van Pinxteren, a Leibniz Troposzférakutató Intézet szakembere a vizsgálatot azzal magyarázta: aggódtak, hogy a kisebb településeken a fatüzelés a részecskeszennyezés fontos forrása lehet. Ám ritkán végeznek mérést hitelesített berendezéssel, mely pontos képet adna arról, mekkora is a baj.

A szászországi Melitz falut mezőgazdasági területek és legelők veszik körbe, és nagyjából 200 ember lakja 63 házban -írja a lap.

Ezekben jellemzően fa- vagy olajalapú központi fűtés gondoskodik az otthonok melegéről a téli hónapokban, de egy-két helyen szenet is használnak.

Az ACS Environmental Au folyóiratban publikált eredmények alapján kiderült, hogy a falu levegőjének részecskeszennyezése gyakran a duplája volt a környező mezőkének. A legrosszabb értékeket hétvégente mérték, amikor a kályhák füstje is megjelent az elegyben.

A kutatók szerint ebből kifolyólag a falu lakóinak körében a halálozás kockázata is megnőtt.

A melitzi levegőben a legnagyobb kockázati faktort a rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogének jelentették, melyek a fa- és szénfüstből erednek. Az eredmények felfedték, hogy

a levegőben lévő káros anyagok miatt a rák kockázata a falvacskában akkora volt, mint egy európai nagyvárosban.

Dominik van Pinxteren hangsúlyozta: jelentős eredményekről van szó, a fával tüzelés még a kis falvakban is jelentős légszennyezést okozhat. Ennek káros hatásait pedig mindenki megéli: fiatalok és idősek egyaránt beszívják ezt a súlyosan egészségkárosító levegőt.

A lap hozzáteszi, magyar viszonylatban a Másfélfok meteorológiai szakoldal állapította meg nemrég, hogy a megreformált rezsicsökkentés miatt Magyarországon újfent egyre több fát, sőt, sok esetben szemetet égetnek el az emberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×