eur:
390.68
usd:
366.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Igen káros lehet az egészségre a fával fűtés, ezt mutatja egy német falu példája

Hitelesített műszerekkel végeztek vizsgálatot a németországi Melitzben, az eredmény letaglózó: durván megnő a levegő szennyezettsége a szilárd fűtőanyagok használatának hatására, ez a rák kockázatát is növeli.

A fa- és szénalapú fűtés káros hatásait mindenki érezheti a fűtési szezonban, a levegőminőség romlásának érzékeléséhez sokszor műszerre sincs szükség. Persze, a tudományos megfigyelésekhez nem elég egy orr, 2018 őszén a németországi, Melitz nevű falu központjába is egy sor mérőberendezést telepítettek - írja a The Guardian cikke nyomán a HVG.

Dominik van Pinxteren, a Leibniz Troposzférakutató Intézet szakembere a vizsgálatot azzal magyarázta: aggódtak, hogy a kisebb településeken a fatüzelés a részecskeszennyezés fontos forrása lehet. Ám ritkán végeznek mérést hitelesített berendezéssel, mely pontos képet adna arról, mekkora is a baj.

A szászországi Melitz falut mezőgazdasági területek és legelők veszik körbe, és nagyjából 200 ember lakja 63 házban -írja a lap.

Ezekben jellemzően fa- vagy olajalapú központi fűtés gondoskodik az otthonok melegéről a téli hónapokban, de egy-két helyen szenet is használnak.

Az ACS Environmental Au folyóiratban publikált eredmények alapján kiderült, hogy a falu levegőjének részecskeszennyezése gyakran a duplája volt a környező mezőkének. A legrosszabb értékeket hétvégente mérték, amikor a kályhák füstje is megjelent az elegyben.

A kutatók szerint ebből kifolyólag a falu lakóinak körében a halálozás kockázata is megnőtt.

A melitzi levegőben a legnagyobb kockázati faktort a rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogének jelentették, melyek a fa- és szénfüstből erednek. Az eredmények felfedték, hogy

a levegőben lévő káros anyagok miatt a rák kockázata a falvacskában akkora volt, mint egy európai nagyvárosban.

Dominik van Pinxteren hangsúlyozta: jelentős eredményekről van szó, a fával tüzelés még a kis falvakban is jelentős légszennyezést okozhat. Ennek káros hatásait pedig mindenki megéli: fiatalok és idősek egyaránt beszívják ezt a súlyosan egészségkárosító levegőt.

A lap hozzáteszi, magyar viszonylatban a Másfélfok meteorológiai szakoldal állapította meg nemrég, hogy a megreformált rezsicsökkentés miatt Magyarországon újfent egyre több fát, sőt, sok esetben szemetet égetnek el az emberek.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×