eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash

Az amerikai képviselőház megszavazta a TikTok-tilalmat - reagált is a kínai cég

Mérföldkőhöz ért a TikTok-háború az USA-ban.

Az Egyesült Államok Képviselőháza szerdán 352-65 arányban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a kínai TikTok amerikai betiltásához vezethet - tudósított a CNN. Amennyiben a Szenátus is rábólint, a kínai technológiai óriásnak, a ByteDance-nek hat hónapon belül el kell adnia részesedését az alkalmazásban, különben kitiltják az USA-ban elérhető alkalmazásboltokból és webtárhely-platformokról.

Az amerikai hatóságok korábban már számos erőfeszítést tettek az alkalmazáshoz való hozzáférés korlátozására, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva és azt hangoztatva, hogy nem zárható ki, hogy a platformmal Kína beavatkozzon a közelgő választásokba.

Most a döntésre válaszul a TikTok közölte: nem eszik olyan forrón a kását, mert kérdéses, hogy a Szenátus is megszavazza-e a javaslatot. "Reméljük, hogy a Szenátus figyelembe veszi a tényeket, meghallgatja választóikat, és felismeri a gazdaságra, 7 millió kisvállalkozásra és a szolgáltatásunkat igénybe vevő 170 millió amerikaira gyakorolt hatást" - mondta a cég szóvivője.

Nem véletlenül reagáltak így, egyelőre ugyanis nem biztos, hogy elegendő támogatója lenne-e a javaslatnak a következő szavazáson. Joe Biden elnök mindenesetre korábban azt nyilatkozta, hogy aláírja a törvényt, ha az megkapja a szenátusi jóváhagyást és elé kerül.

A törvényjavaslat benyújtói állítják: a TikTok-tulajdonos ByteDance kapcsolatban áll a Kínai Kommunista Párttal, amit a cég persze kategorikusan tagad.

Donald Trump egyébként az elnöksége idején, 2020-ban egyszer már nekifutott a TikTok betiltásának, sikertelenül. Ám a mostani javaslatot bírálta, mondván, a TikTok korlátozása tisztességtelenül előnyös lenne a Facebook számára.

Egyesek pedig azért aggódnak, mert úgy vélik, a választások előtt a közkedvelt közösségi platform betiltása hátrányos lenne a fiatalabb szavazók tiltakozása miatt.

Georgios Samaras, a londoni King's College munkatársa szerint egy amerikai TikTok- tilalom "radikális" precedenst teremthet a közösségimédia-cég más országokban való szabályozását illetően.

Kína szerint viszont csak Joe Biden "próbálkozik" a választási évben, miközben meggyengült az USA vezető szerepe a világban, ahogy azt Peking szerint az ukrajnai háború és a gázai konfliktus is bizonyítja.

De azért a TikTok nem várta tétlenül, hogy Washington rá akarja kényszeríteni a kínai ByteDance vállalatot a TikTok eladására: a napokban egy push-üzenetet kaphattak az amerikai felhasználók, benne azzal, hogy „Hívja most a képviselőjét! - vészhelyzeti intézkedésről van szó, mert a tiltás már küszöbön áll. (...) Most beszéljenek - mielőtt a kormány megfoszt 170 millió amerikait a véleménynyilvánítás és a művészi szabadság alkotmányos jogától”.

Ennek némileg ellentmond, hogy a javaslatra a Képviselőház demokrata képviselői közül 155-en szavaztak igennel és 50-en nemmel, miközben a 197 republikánus igen mellett mindössze 15 nem volt. (8 demokrata és 7 republikánus képviselő nem szavazott vagy nem volt jelen.)

A TikTok egyébként a Trump-adminisztráció betiltási próbálkozásai után tárgyalni kezdett Washingtonnal arról, miként tudná megvédeni az amerikaiak személyes adatait. Ezek a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak, még azután is, hogy a TikTok közben áthelyezte az egyesült államokbeli felhasználói adatokat kínai számítógépekről az Oracle technológiai óriás által irányított amerikai szerverekre.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×