eur:
394.2
usd:
370
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels.com

Idén biztosan nem lesz magyar győztese a közkedvelt európai versenynek

Pedig korábban négyszer is magyar fa nyerte el az Európai Év Fája címet.

Idén február 22-ig lehet szavazni az Európai Év Fájára a verseny hivatalos honlapján. A voksolás alapvetően titkos, de a szervezők két alkalommal részeredményeket közölnek az állásról. Ezt legutóbb február 15-én tették meg, aminek alapján toronymagasan vezetett a 200 éves lengyel közönséges bükk, mögötte fajtatársa, a francia jelölt nyolcezer szavazattal lemaradva, a dobogó harmadik fokán pedig Olaszország nevezettje, egy olajfa állt a közlés pillanatában – írja a SokszínűVidék.

A listán – a hagyományokkal ellentétben – viszont nem szerepel Magyarországról az Év Fája, ami 2023-ban a szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa volt. A lap megkereste a magyar versenyt lebonyolító Ökotárs Alapítványt azzal kapcsolatban, mi az oka, hogy többszörös győztesként és állandó résztvevőként idén miért nem mérettetik meg a hazánkban győztes fát az európai porondon.

Válaszukban megerősítették, nem csak egy technikai hibáról van szó, idén valóban nem indult el a győztes fa az európai versenyen. „A jelölő szervezet sok energiát fektetett a hazai versenybe, és nem érezték magukat késznek az európai verseny kampányára, mi pedig természetesen tiszteletben tartjuk a döntésüket. Az Év Fája verseny jövőjét mindez nem érinti, az Ökotárs Alapítvány 2024-ben is meghirdeti a hazai versenyt, március 22-től lehet majd nevezni, a jelöléseket pedig május 10-ig várjuk majd” – jelezték.

A SokszínűVidék emlékeztet, hogy tizenhárom év alatt négyszer nyerte el magyar fa az Európai Év Fájára címet, legutóbb 2019-ben a pécsi Havi-hegyi mandulafa.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×