eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Egy új, a mozgásszervi rehabilitációban segítő berendezés a gyógyítást segítő új eszközpark átadásán a fővárosi Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben 2022. szeptember 29-én. Rehabilitációs roboteszközökkel, alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezéssel, valamint különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezésekkel bővült a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkja. A beruházás több mint egymilliárd forintból valósult meg. A háttérben egy új, a mozgásszervi rehabilitációban segítő berendezés.MTI/Kovács Anikó
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Egy mindentudó csodafutópadot és sok minden mást is "beújított" az ORFI

A korábbiaknál sokkal pontosabb elemzést ad a páciens mozgásáról, és így a célzott terápia is könnyebben kiválasztható – mondta az InfoRádióban az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgatója. Poór Gyula más eszközökről is beszámolt.

"Az Országos Mozgásszervi Intézet ORFI campusa az elmúlt két évben komoly beruházást hajtott végre, laboratóriumi, képalkotó és funkcionális mozgást analizáló diagnosztikai eszközöket szereztünk be, összesen mintegy 1,3 milliárd forint értékben" – mondta az InfoRádióban Poór Gyula, az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgatója.

Az EFOP-pályázatok célja általában, hogy a magyar egészségügyi rendszer színvonalát a legfejlettebb nyugat-európai országok szintjéhez közelítsék. A cél, hogy az ottani fejlett és már bevált, de Magyarországon még nem finanszírozott csúcstechnikákat, innovatív eszközöket vegyenek át.

Egy sötétben működő mozgásanalizáló rendszer is elérhetővé válik az intézetben. A funkcionális mozgásanalizáló készülék video raster stereography nevű technikával működik, amivel speciális mozgásanalízist készíthetnek. Megkaptak emellett egy kettős energiájú CT-t, amivel kimutathatják a köszvényes kristályokat anélkül, hogy a betegeket invazív beavatkozásnak vetnék alá. Kaptak funkcionális MRI-készüléket, amivel agyi betegségeket is nézhetnek autoimmun folyamatokban. Kaptak zsebultrahang-készülékeket, laptopokat és az autoimmun betegségek speciális diagnosztikáját biztosító laboratóriumi műszereket is.

A mozgásanalizáló rendszer segítségével megmondhatják, hogy egy bizonyos gyermeknek melyik izomcsoportja gyengébb, és milyen statikai elváltozásai vannak emiatt. Így amit eddig gyógytornász diagnosztizált a klinikai orvos mellett, azt most pontosan, objektíven leírhatják. Ennél fontosabb, hogy célzott gyógytorna segítségével befolyásolhatják a folyamatot.

Miután a gyermek gyógytornázni kezd, egy évvel később megnézhetik, mennyit használt neki a célzott terápia.

A főbb cél, hogy elindítsanak egy mozgásszervi szűrőprogramot a tíz-tizenkét éves gyerekek körében, ami a Nemzeti Mozgásszervi Program részét is képezi, hozzájárulva, hogy egy egyenes tartású, egészségesen fejlett, teherbíró generáció nőjön fel. A szűrőprogram a következő hónapban indul, most a teszt szakaszában van. "Nagyon biztatók az eredmények" – állapította meg az intézet főigazgatója.

Egyelőre felnőtteket vizsgálnak, az iskolai csoportokat az ősz folyamán szűrik le. Annak érdekében, hogy az intézet orvosai megtanulják jól használni az új gépeket, a bécsi és a mainzi egyetem szakemberei tartottak előadást, majd gyakorlati bemutatót a használatukról. MIután a gyógytornászokat, a klinikusokat, az MR-szakembereket kiképezték, a magyar szakemberek elutaztak tanulmányútra Mainzba és Bécsbe.

"Büszkén merem mondani, hogy nemcsak gépeket vásároltunk, hanem nagyon nagy adag tudást is importáltunk velük együtt" – mondta Poór Gyula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 08:05
×
×
×
×