eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Many hands in silhouette pressed against frosted glass
Nyitókép: Getty Images/Jasmin Merdan

Kutatók rájöttek, miként űzhetjük el a rémálmokat

A gyakori lidércnyomás akár neurodegeneratív betegségeket is jelezhet előre. Most arra találhattak megoldást a kutatók, hogy milyen módszerrel lehetnek pozitívabb álmaink.

Egy friss kutatás szerint bizonyos hangok hallgatása alvás közben segíthet a rémálmok megfékezésében – írja az IFLScience.

A Current Biology szaklapban megjelent tanulmány szerint nem fontos, hogy az alvás közben hallható hang különleges legyen, elég ha olyan hanghatást választunk, amelyhez nappali pozitív emlékek társulnak. Ezt a terápiát célzott memória újraaktiválásnak nevezik.

Lampros Perogamvros vezető szerző szerint a kutatás bizonyítja, hogy

jelentős kapcsolat van az álmokban megélt érzelmek és az érzelmi jólétünk között.

Egy korábbi kutatás azonban kiemelte: még hatásosabb a kezelés, ha képi próbaterápiával ötvözik. Ezzel a mószerrel 36 rémálom-zavarral diagnosztizált betegnél csökkent a lidércnyomás gyakorisága, és nőtt a boldogabb álomérzet. A heti rémálmok száma a vizsgálat végén több mint 15-ször kevesebb volt, mint a tesztek előtt.

A kutatók felhívták a figyelmet: a felnőtt népesség körében nagyjából 4 százalék szenvedhet krónikus rémálmoktól. A gyakori rossz álmok összefüggésbe hozhatók többek közt a rossz minőségű alvással, ami számos egészségügyi problémával, többek között szívbetegséggel, depresszióval és elhízással hozható összefüggésbe.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×