INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

országos korányi pulmonológiai intézet

tüdőrák

szűrés

hospice

mellkas sebészet

Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta február 19-e, Magyarország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja.

A koronavírus inspirálta új módszerrel műtik a tüdőrákosokat a Korányiban

Infostart

Minden év február 4-én tartják a rák elleni küzdelem világnapját. A tüdőrákot az esetek nagy részében már előrehaladott, nem operálható stádiumban fedezik fel, így kiemelt jelentősége van a betegség korai szűrésének.

Akkor van legnagyobb esély a gyógyulásra, ha időben felfedezik a daganatos elváltozást – jelentette ki Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A korai stádiumban felfedezett betegség esetén műtéti a beavatkozás az elsődleges. Ha a betegség már előrehaladott, a terápiás lehetőségek köréből a személyre szabott kezelés során célzott kezelés, kemoterápia vagy az immunterápia alkalmazása is az ellátás napi rutinjának részét képezi. Kiemelt szerepe van a rehabilitációnak, ami a betegek légzési képességének javítását célozza, ez fontos a műtét előtt és a műtéten átesett betegek estén is. A végstádiumú tüdőrákos betegek ellátásához az intézményben található az ország egyik legnagyobb hospice-palliatív osztálya.

Az intézmény Mellkassebészeti Osztályán komoly infrastrukturális és szakmai fejlesztések történtek az elmúlt időszakban. Ezáltal a betegek kétágyas, fürdőszobás, klimatizált, EKG monitorral felszerelt kórtermekben gyógyulnak – mondta Rényi-Vámos Ferenc, az intézet Mellkassebészeti Centrum vezető főorvosa.

A mellkassebészeti műtétek 90 százalékát tüdőrákos betegeken végzik.

A beavatkozások nagy részét minimálinvazív – kulcslyuktechnika – módszerrel végzik. Ennek köszönhetően a betegek kórházi ápolásának ideje jelentősen lerövidült, a műtét utáni fájdalom pedig a töredékére csökkent.

A koronavírus-járvány alatt az intézmény a legsúlyosabb betegek ellátását vállalta, az intenzív osztályon kialakított ECMO-központban történtek az életmentő műtüdőkezelések. Ezek tapasztalatait a mellkassebészetben felhasználva ma már olyan betegeket is meg tudnak operálni az eljárás segítségével, akiknél erre korábban még nem volt lehetőség.

Kutatások a tüdőrák hatékony kezeléséért

Az intézet nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködve tanulmányozza a gyors növekedésű és fokozott áttétképződési hajlammal bíró kissejtes tüdőrákot, amely hazánkban a tüdőrákos esetek megközelítőleg 14 százalékáért felelős. A kissejtes tüdőrákos betegek vérében, vagy sebészileg eltávolított szövetmintáin vizsgálják például ezen daganattípusra jellemző fehérjéket, melyek elemzése új diagnosztikus és terápiás megközelítéshez vezethet – mondta Döme Balázs, az intézmény Tumorbiológiai Osztályának vezető főorvosa.

A betegség másik típusa, a nem-kissejtes tüdőrák esetében is több olyan fehérjét azonosítottak, amelyek előre jelezhetik a betegség kimenetelét. Így arra vonatkozóan is kaphattak információt, hogy az alkalmazni kívánt terápia a betegség lefolyására várhatóan milyen hatást gyakorol. Az OKPI-ben végzett kutatások révén lehetőség nyílik a tüdődaganatokban új biomarkerek azonosítására, valamint új terápiás stratégiák fejlesztésére, tájékoztatott a főorvos.

Támogatás

"A Lélek-zet Egyesület az első és egyetlen olyan szervezet hazánkban, ami biztosítja a tüdőrákos betegek és hozzátartozóik teljes körű támogatását" – mondta Mencser Éva, az egyesület elnöke. Emellett fejlesztik az orvos-beteg kommunikáció hatékonyságát, a szakmai kapcsolatépítést. A szervezet ráirányítja a figyelmet a tüdőrákos betegséggel küzdők helyzetére és a tüdődaganatok kialakulásának kockázataira.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018