eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
France. Seine et Marne. Close up on the crescent Moon (age : 4,2 days). View like in binoculars or small telescope. Image taken on december 18th 2020 at dusk.
Nyitókép: Christophe Lehenaff/Getty Images

Rapper és DJ is körberepüli a Holdat

Yusaku Maezawa japán milliárdos pályázaton kereste azokat a kreatívokat, akiket megutaztat a Hold körül a SpaceX űrhajóján.

1972 óta nem járt ember a Hold környékén: a SpaceX 2023-ra tervezett űrrepülése lehet az első, több mint 50 év után. A tervek szerint az űrrepülő 200 kilométeres közelségből mutatja meg a Holdat utasainak.

Az út összesen nyolc napig tart majd, egyelőre azonban még nem kapott meg minden szükséges engedélyt - írja a BBC.

Az űrhajó még a Föld körüli pályára állásra sem kapott engedélyt, az elmúlt 18 hónapban Texasban állt a földön, mindössze egy 2021 májusi tesztindítást hajtottak végre vele. Maezawa azonban késedelemről nem írt bejelentésében, melyben az általa dearMoonnak nevezett küldetés legénységét mutatta be.

A japán milliárdos bejelentése szerint ők láthatják majd közelről a Holdat:

  • Steve Aioki DJ
  • Tim Dodd (Everyday Astronaut) youtuber
  • TOP K-pop rapper, a Big Bang nevű fiúzenekar egykori frontembere
  • Yemi A.D táncos és koreográfus
  • Rhiannon Adam fotós
  • Karim Iliya fotós
  • Brendan Hall filmrendező
  • Dev Joshi színész

Rajtuk kívül két tartalékost is kiválasztott: a japán táncos, Miyu és az amerikai olimpikon snowboardos, Kaitlyn Farrington várhatják, hogy esetleg az eredeti legénység valamely tagjának kiesése esetén ők is az űrrepülő fedélzetére léphessenek.

"Remélem, hogy mindenki felismeri a felelősséget, amely a Föld elhagyásával, a Holdra való utazással és a visszatéréssel jár.

Sokat fognak nyerni ebből a tapasztalatból, remélem, hogy ezt arra fogják használni, hogy visszaadjanak valamit a bolygónak, az emberiségnek" - mondta Maezawa.

A japán tavaly egy orosz rakétával 12 napra feljutott a Nemzetközi Űrállomásra. 2018-ban jelentették be, hogy ő lesz a SpaceX első privát utasa, aki körberepülheti a Holdat: ekkor adta hírül, hogy

további 8 utas költségeit állja majd.

Az nem ismert, ez mennyi pénzébe kerül, de Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa annyit elárult, hogy nagyon sokat fizetett.

2020-ban barátnőt kezdett keresni a nyilvánosság előtt azért, hogy a nő elkésírje majd a Holdra, de ezt az akciót később lefújta.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×