eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A John Kraus által 2021. szeptember 15-én közreadott képen Hayley Arceneaux, Chris Sembroski, Jared Isaacman és Sian Proctor (b-j) civil űrhajósokat egy módosított Boeing 727-es repülőgépben készítik fel a súlytalanság érzésére űrutazásuk előtt a Nevada állambeli Las Vegas közelében július 11-én. Az emberi űrhajózás 60 éves történetében most először indult egy űrhajó hivatalos űrhajósok nélkül, kizárólag négy civil utassal a fedélzetén a világűrbe. A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Dragon űrkapszuláját. A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került.
Nyitókép: MTI/AP/John Kraus/Inspiration4/John Kraus

Megperzselődött, de biztonságban leszállt a SpaceX négy amatőr űrhajóssal a fedélzetén – videó

Három napig keringtek, ez volt az első eset, hogy kizárólag amatőr űrhajósokkal Föld körüli pályán keringett egy űrhajó.

Biztonságosan az Atlanti-óceánba ereszkedett ejtőernyőkkel a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat kizárólag amatőr űrhajósokat szállító Crew Dragon űrhajója, befejezve a háromnapos, Föld körüli missziót, amelyet Inspiration4-nek neveztek el.

Az űrhajó amerikai keleti idő szerint este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától, csendes időben. A visszatérés is automatizált volt, mint az egész repülés. Ezután a tengerből hajóra emelték a Crew Dragont, és vidáman kiszállt belőle a négy űrhajós: Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski. A SpaceX ezt élőben közvetítette a YouTube-on.

A kétórás közvetítés itt látható:

Látszott a képeken, hogy az űrhajó külső felülete a visszatérés közben a súrlódási hőségtől megperzselődött. Az űrhajósoknak még a hajón orvosi vizsgálaton kellett átesniük, csak ezután szállították őket helikopterrel a Cape Canaveral-i űrközpontba.

Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó most első alkalommal járt Föld körüli pályán. A Crew Dragont, amely egy Dragon 2 osztályú űrhajó, egy Falcon 9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Majd 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülte meg a Földet. Az űrhajósok nem csak szórakoztak, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeztek. Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×