eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Beoltanak egy lányt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyermekek oltására alkalmas változatának második adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2022. február 11-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Tényleg döbbenetes mértékben hat a fiatalok lelki egészségére a Covid

Egy Európai Uniós jelentés azt vizsgálta, az európai országok miként kezelték a fiatalok lelki- és érzelmi jóllétével kapcsolatos kihívásokat a világjárvány alatt és után.

A világjárvány alatt az európai országok többsége proaktív megközelítést alkalmazott a fiatalok lelki egészségével kapcsolatos kihívások kezelésére – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. Az egyik leggyakoribb intézkedés az iskolai pszichológiai rendszer megerősítése volt egyrészt a pszichológusok és tanácsadók számának növelésével, másrészt pedig a tanárok számára elérhető képzésekkel, hogy képesek legyenek felismerni és kezelni a mentális zavarok jeleit.

„Örömmel látom, hogy az EU tagállamai komolyan veszik ezt a kihívást, és olyan intézkedéseket hoztak, amelyek a fiatalokat – elsősorban az iskolásokat – támogatják. Ezeknek az erőfeszítéseknek továbbra is lehetővé kell tenniük, hogy a fiatalok most és az elkövetkező években is a legtöbbet hozhassák ki magukból” – mondta Mariya Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

Magyar fiatalok

A Covid19-járvány a magyar fiatalok mentális állapotán is nyomott hagyott. A Képviselői Információs Szolgálat szakértői csoportja szerint itthon csak 2021-ben

több mint 40 százalékkal nőtt a gyermek- és ifjúságpszichiátrián kezelt fiatalok száma a 2019-hez képest.

Az egyik legfőbb kezelési módszer a megelőzés és az alapos tájékoztatás lenne, ám Magyarországon kormányzati szinten jelenleg nincs mentális egészséggel kapcsolatos stratégia. A 2009-2024-es időszakra vonatkozó Nemzeti Ifjúsági Stratégia sem tartalmaz erre vonatkozó kitételeket.

A civil szektorban viszont egyre több a mentális egészséggel és jólléttel foglalkozó programok és workshopok száma. Ehhez hozzájárulhat az az európai uniós törekvés, hogy a tagállamokban szorgalmazzák a fiatalok mentális egészségét támogató programok elindítását.

A bizottság 2022-t az ifjúság európai évének nyilvánította, így elősegítve a fiatalok mentális egészségét célzó kampányokat.

Egy 2022. májusi Eurobarométer gyorsfelmérés szerint a 27 tagállamból 16-ban a fiatalok az ifjúság mentális és fizikai egészségének és jóllétének javítását tartják az ifjúság európai éve legfontosabb prioritásának.

Az Európai Bizottság külön platformon hallgatja meg a fiatalokat, és arra kéri őket, osszák meg véleményüket, aggályaikat és ötleteiket. Az „Egészség, jóllét és sport” kategóriában rögzített hanganyagok szerint a fiatalok egyharmada arra használja a platformot, hogy a lelki egészséggel kapcsolatos tudatosság növelését, és a mindenki számára megfizethető és hozzáférhető mentálhigiénés szakemberhálózat kialakítását szorgalmazza.

Járványhelyzet itthon

A hazai járványadatok nagyot romlottak az utóbbi hetekben: 13 765 új fertőzöttet igazoltak, ami 2373-mal több az egy héten korábban jelentettnél, így a járvány kezdete óta összesen 2 107 907 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×