INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

kutatás

kína

felmelegedés

város

vidék

Young beautiful blonde caucasian woman smiling happy outdoors on a sunny day using handfan for hot weather

Felmelegedés: durva a kontraszt vidék és város között

Infostart / MTI

Több mint kétezer városi és vidéki terület felszíni hőmérsékleteit vetették össze kínai kutatók.

A Communications Earth & Environment című szaklapban megjelent elemzésben több mint kétezer városi és vidéki terület felszíni hőmérsékleteit vetették össze 2002 és 2021 között.

A kínai Nanking Egyetem kutatócsoportja tanulmányában városi, vidéki és átmeneti csoportba sorolta a kapott adatokat. Utóbbira az Ázsia-szerte gyorsan zajló urbanizáció miatt volt szükség. A elnevezés azokat a területeket takarja, amelyek a megfigyelés időtartama alatt vidékiből városias jellegűvé váltak.

A kutatók rámutattak: globális átlagban az átmeneti területeken a leggyorsabb a felmelegedés. Itt egy évtized alatt 1,06 Celsius-fokkal nőtt a nappali, 0,84 Celsius-fokkal pedig az éjszakai hőmérséklet. A városokban 0,56 Celsius-fokkal emelkedett a nappali és 0,43 Celsius-fokkal az éjszakai hőmérséklet. Vidéken a nappali növekedés 0,40 Celsius-fok, míg az éjszakai 0,37 fok volt.

A tanulmány szerzői egyebek között a klímaváltozást és a városok egyre zsúfoltabbá válását sejtik az emelkedés hátterében.

A városok méret szerinti összehasonlításából kiderült, hogy a kiterjedéssel egyenes arányban lesz nagyobb a belvárosokban mért hőmérséklet-emelkedés. A 65 négyzetkilométernél kisebb városokban egy évtized alatt 0,41 Celsius-fokkal nőtt a nappali hőmérséklet, míg a 450 négyzetkilométernél nagyobb kiterjedésű metropoliszokban már 0,69 fokkal.

Kontinenseket vizsgálva az ázsiai városokban 0,71, míg az európaiakban 0,44 Celsius-fokos nappali hőmérséklet-emelkedést mértek az elmúlt évtizedben.

A kutatók arra is rámutattak, hogy adataik szerint a városi zöldterületek hatékonyan mérsékelhetik a felmelegedést.

Nyitókép: AaronAmat/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018