eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Twitter/Hellenic Ministry of Culture and Sports

Látványosság lesz a hatalmas, archaikus nőszoborból

Néhány hétre már szeptemberben, majd várhatóan 2023 nyarától állandó jelleggel is kiállítják Szantorinin a sziget egyik leglátványosabb régészeti leletét, egy archaikus korét, amely eddig nem fért el a helyi múzeumban.

Az időszámítás előtti 7. századból származó, 2,48 méteres nőalak szeptember 4-étől tekinthetik meg a látogatók a népszerű görögországi üdülősziget legnagyobb települése, Fira átépítés alatt álló múzeumában - jelentette be a görög kulturális minisztérium.

A korét (díszes ruhába öltöztetett nő) már 2000-ben felfedezték, de méretei miatt nem fért el a múzeumban, amelyet most megnagyobbítanak. Mivel télen a múzeumot az átépítés utolsó fázisára bezárják, a szobrot egyelőre csak ideiglenesen tekinthetik meg a látogatók, a 2023 nyarára tervezett újranyitás után azonban ez lesz a legfontosabb kiállítási tárgy.

A sziget egyik ősi temetőjének ásatásakor felfedezett korészobor némileg hiányos: nincs meg az egyik alkarja és az orra is sérült. Tudósok azt feltételezik, hogy sírkőként funkcionált, jelenlegi ismereteink szerint ugyanis a felöltözött lányokat (koré), valamint a ruhátlan ifjakat (kurosz) ábrázoló szobrok síremlékek vagy fogadalmi ajándékok voltak.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×