eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: pexels.com

Bőrbetegségnél ez legyen az ember első gondolata

Skindex.hu néven indított tájékoztató oldalt a Magyar Dermatológiai Társulat. Az orvosok felismerték: a megfelelően tájékozott betegek többet tehetnek a saját egészségükért, és segítik az orvosi munkát is. Az elmúlt időszak ráadásul komoly fejlődést is hozott a bőrbetegségek gyógyászatában. A részletekről Gyulai Rollandot, a Magyar Dermatológiai Társulat elnökét kérdeztük.

Gyulai Rolland elmondása alapján a járvány lecsengésével a bőrgyógyászat területén is újraindulni látszik az élet, és egyre több páciens jelentkezik személyesen. Kiemelte, a szakma módfelett sokat fejlődött, illetve fejlődik folyamatosan, újabb és újabb eljárások jönnek, új gyógyszerek jelennek meg, amivel nem árt, ha minél többen tisztában vannak, hiszen a bőrgyógyászat azok közé az egészséget érintő témák közé tartozik, ami szinte mindenkit érint.

„Lehet, hogy ami 5 évvel ezelőtt esetleg nem volt jól kezelhető, ma már nagyon jól kezelhető” – magyarázta.

A tájékoztató oldallal kapcsolatban úgy fogalmazott: a Magyar Dermatológiai Társulat víziója ezzel kapcsolatban, hogy ha valakinek valamilyen bőrgyógyászati-, vagy bőrt érintő problémája van, akkor a skindex.hu legyen az első oldal, amit felkeres és megpróbál tájékozódni. Erről az oldalról juthat el ugyanis olyan helyekre, ahol megkaphatja az ellátáshoz szükséges segítséget – jegyezte meg.

Az elnök hozzátette:

az idén nyolc nagyobb témát igyekeznek részletesebben feldolgozni,

köztük bizonyos gyulladásos- (pikkelysömör, ekcémák) és szexuális betegségekkel. Foglalkozni kívánnak továbbá a pattanásossággal (akné), a napozás kérdéseivel, de fontosnak tartják, hogy az esztétikáról is szót ejtsenek, hiszen az ilyen típusú beavatkozások manapság nagyon népszerűek, miközben számos fals információ kering a köztudatban, amit szeretnének helyrerakni – fejtette ki Gyulai Rolland.

A Magyar Dermatológiai Társulat elnöke az új terápiákra példaként megemlítette, hogy a daganatos bőrbetegségek területén az elmúlt években óriási fejlődés volt, és több olyan daganat is van a bőrdaganatok, bőrrákok közül, amelyeket korábban nem, vagy legfeljebb nagyon kis sikerrel tudtak kezelni, manapság viszont a betegeknek nagyon jó esélyeik lehetnek. Még akkor is, ha áttétes (ilyen típusú) daganatuk van – jegyezte meg hangsúlyozva:

élen járó az úgynevezett immunonkológia területén a bőrgyógyászat.

Másik területként említette a különféle gyulladásos betegségeket, lásd például ekcémák, a pikkelysömör, ahol szintén óriási fejlődés történt az utóbbi években, és számtalan olyan új gyógyszer jelent meg, amik rendkívül korszerűek, meglehetősen hatékonyak, ráadásul relatíve kevés kellemetlenséggel járó, de akár teljesen mellékhatásmentes kezelést biztosítanak. Tehát érdemes az érintett betegeknek tájékozódnia, mert, lehet hogy a pár évvel ezelőtt még nem jól kezelhető betegségük mára jól kontrollálható vált – ismételte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×