INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

omsz

meteorológia

villám

Szupercella halad el Vasvár térségében 2014. augusztus 13-án éjjel. Az országon átvonuló viharzónát felhők közötti villámok kísérték.

Előrejelzési „kulisszatitkokba” avat be az Országos Meteorológiai Szolgálat

Infostart

Egy új paramétert, nevezetesen a villámsűrűséget igyekszik bemutatni friss Facebook-posztjában az Országos Meteorológiai Szolgálat, amit előszeretettel használnak a konvektív szezonban.

Miként az a bejegyezésben olvasható, a „villámsűrűség előrejelzés” produktumot az ECMWF (Európai Középtávú Előrejelző Központ) fejleszti, illetve biztosítja az OMSZ számára. A paraméter működési elve röviden annyi: megmutatja, hogy az adott területen mekkora lehet a „villámsűrűség”.

A szolgálat többféle módon is felhasználja ezt a fajta előrejelzést, ugyanis egy olyan időjárási szituációban, ahol nehéz eldönteni, hogy lesz-e zivatar, vagy nem, ott ez a paraméter nagy segítséget nyújt – teszik hozzá.

A zivatarok számosságára, illetve területei lefedettségére is lehet belőle következtetni, illetve magára azokra a területekre, ahol sok lehet a villám (citromsárga zivatar figyelmeztetés/riasztás lényege). A produktumnak létezik egy EPS (Ensemble Prediction System) változata is, amelyet szintén hasonló módon használnak fel az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, de mint írják, ott másfajta szemléletet követnek.

„Természetesen ez csak egy »plusz« paraméter, emellett még rengeteg mást is megvizsgálunk” – zárul a bejegyzés.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018