eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Andreas Hofmarcher

Sörfőzde egy idősek otthonában

A lakóknak nemcsak jó szórakozás a sörfőzés, de az egészségükre is jó hatással van.

2020 nyara óta, hetente egyszer maláta és komlószag terjeng egy bécsi idősek otthona, a Haus Atzgersdorf folyosóin. Terápiás céllal ugyanis sörfőzésbe kezdtek, hogy kellemes időtöltést kínálhassanak a lakóknak - olvasható Bécs város Külképviseleti Irodájának közleményében.

A sörfőzés másik haszna, hogy jó hatással van az idősek egészségi és mentális állapotára is, írták. Mivel minden egyes lépést – a cefrézéstől az üvegek mosásán és lezárásán át a címkézésig – kézzel csinálnak, a résztvevőknek folyamatosan koncentrálniuk kell és a finommotorikus mozgásra is szükség van. Az illatok – főleg a demens lakóknál – emlékeket ébresztenek, és nem utolsó sorban javul a résztvevők önértékelése. Egy-egy alkalommal hat-nyolc lakó segít a sörfőzésben, amit természetesen szakember vezényel le.

Az otthonban Oma és Opa névre keresztelt bécsi lagert illetve Hellga és Hellmut néven futó világos sört készítenek, hetente 150 üveggel. Mindig a lakókkal közösen döntik el, hogy éppen melyik fajtát főzzék. A kész söröket nemcsak az atzgersdorfi otthon lakói kóstolhatják meg, hanem további másik harminc idősek otthonába is szállítanak, ahol 2 euróért lehet megvásárolni egy 0,33-as üveg Omat vagy Opat.

A bécsi idősotthonokat összefogó Häuser zum Leben intézményeiben egyébként nemcsak sört főznek, hanem saját mézet, fűszernövény-keverékeket és diópálinkát is előállítanak. Ezenkívül van egy saját cukrászatuk is, ahol süteményeket és más nassolnivalókat készítenek – természetesen az idősek bevonásával.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×